Medica 2017 – Leap was erbij

De MEDICA in Düsseldorf vond dit jaar plaats van 14 tot en met 16 november. Het is een van ’s werelds meest toonaangevende beurzen in de medische sector, met meer dan 5.000 standhouders vanuit de gehele wereld. Ontwikkelingsmaatschappij OostNL organiseerde de ondernemersreis Match2Medica voor de 4e keer samen met diverse partners. De reis heeft als doel om Nederlandse MKB-ondernemers, die zich op internationale markten richten of oriënteren, te ondersteunen bij het vinden van zakenpartners op de Medica (en Compamed). In totaal nam OostNL 23 bedrijven mee en Leap was erbij!

De Medica beurs geeft ondernemers een goed beeld van de stand van de hedendaagse technologie en de innovatieve ontwikkelingen in de medische technologie. Belangrijke trends van dit jaar:

Digital Medicine – M2M, Big Data, mHealth & telemedicine.

Digitalisatie van techniek is een trend die zich in de hele wereld en op ieder vlak laat zien. Zo uiteraard ook in de medische techniek. Technologieën die eHealth en mHealth mogelijk maken zijn al niet meer weg te denken in de dagelijkse gezondheidszorg. Dat men door middel van Big Data analyse ook andere innovaties teweeg kan brengen, is wat minder bekend. Een trend op de Medica beurs die zich hierop richt is Genome Data: het verzamelen en analyseren van alle gegevens binnen een ziekenhuistraject, variërend van uitslagen van een MRI of CT-scan of bloedtesten, gecombineerd met specifieke patiëntdata, oftewel van het genoom van de patiënt. Hiermee is het mogelijk beter aansluitende therapieën of geneesmiddelen te ontwikkelen die zich richten op de individuele patiënt en efficiëntere zorg.

Imaging – Interventional imaging and surgery

Een nieuwe trend van de Medica die zich vanuit het vorige thema hierop aansluit, is de training of ondersteuning van interventie specialisten door middel van innovatieve softwaremodules. Deze modules maken gebruik van VR of AR om een zo reëel mogelijke omgeving te creëren waar studenten Geneeskunde klaargestoomd worden voor ‘operaties in het echt’. Vooral op een beurs als de Medica is deze innovatie erg in trek bij het publiek en wordt de technologie gretig getest bij de verschillende stands:

 

Een andere innovatie van slimme ICT-technologie is het kunnen opereren met smart glasses, waarbij een chirurg wordt ondersteund met aanvullende informatie in een virtuele weergave van het te opereren gebied. Denk hierbij aan het veilig kunnen verwijderen van tumoren uit kritieke gebieden als de hersenen of ruggengraat. (zie bijvoorbeeld 3D-ARILE van Fraunhofer IGD)

Sports Medical Technology – Preventie, wearables, fitness, sports, fysiotherapie

In een wereld waar smartphones, tablets en VOD-diensten steeds meer ons leven overnemen, is er ook steeds meer aandacht voor het stimuleren van activiteit bij mensen. Niet alleen voor kinderen en ouderen of sporters ter voorkoming van gezondheidsklachten (‘Exergaming’), maar ook voor doelgroepen waarbij bewegen niet vanzelfsprekend is: bijvoorbeeld in revalidatietherapie of voor minder valide mensen. De combinatie van ICT met preventie technologie speelt bij dit thema een grote rol. Hiermee is men in staat een motiverende en veilige, virtuele omgeving te bieden waar ouderen of patiënten dagelijkse activiteiten herhaaldelijk kunnen oefenen en lichaamsbewustzijn kunnen trainen.

Point-of-care-Testing – one stop diagnosis and analysis

Een heel ander thema is mede gedreven door de vergrijzing en ontgroening van de samenleving. Zorg moet efficiënter, sneller en met minder mensen gerealiseerd kunnen worden. Met de komst van de commercieel toegepaste lab-on-a-chip (letterlijk laboratorium-op-een-chip) wordt het mogelijk gemaakt om met kleine sample hoeveelheden laboratoriumtesten in een kort tijdsbestek uit te voeren. De diagnose en analyse van ziektebeelden wordt hiermee enorm verkort. Lab-on-a-chip-technologie verkort bijvoorbeeld de tijd voor het krijgen van DNA-resultaten van drie dagen tot een paar minuten. Bijkomend voordeel is dat deze testen point-of-care naast (of in de buurt van het bed van de patiënt) of thuis toegepast kunnen worden.

Al met al is deze reis zeer inspirerend en enerverend geweest en zeker aan te raden voor ondernemers die nieuwe contacten op het medisch technische vlak willen opdoen in het buitenland.

 

Conclusie naar aanleiding van het Medica event

Nederland is één van de weinige landen in Europa die zich vol inzet op de subsidiering van innovaties binnen de medische markt. Staatssecretaris Gerritsen heeft tijdens zijn presentatie op de Medica toegezegd zich binnen de nieuwe regering hard te maken voor de reorganisatie van de gezondheidszorg zoals wij deze nu kennen, met meer geld voor innovatie en eHealth. Er wordt reeds op verschillende manieren bijgedragen aan de stimulering van innovatie door verschillende programma’s. Op Internationaal gebied is het Horizon 2020 werkprogramma ‘Health, Demographic change and Wellbeing’ met haar calls interessant. Op Nationaal gebied waren de organen NWO, TW/STW en ZonMw de afgelopen jaren erg waardevol door onderzoeks- en financieringsprogramma’s te publiceren die medisch onderzoek op allerlei vlakken stimuleren. Niet alleen in het subsidiëren van onderzoeksprogramma’s voor efficiëntere geneesmiddelen of zorgtechnologie, maar ook in de vertaling van nieuwe kennis uit de wetenschap naar de praktijk door jonge promovendi te stimuleren deze stap naar het ondernemerschap te maken.

Door veranderende wetgeving en de wens om de paden naar financiering transparanter te maken gaan deze organisaties veranderen. NWO zal integreren met ZonMw en komt in de loop van 2018 / 2019 met een vereenvoudigd financieringsinstrumentarium.

Blijf op de hoogte van deze veranderingen en het interessante financieringsaanbod door je aan te melden op onze nieuwsbrief, of neem contact op met Leap!

Meer weten?