Summerschools Startify en EntrepreneurialU bij de Universiteit Twente groot succes

De twee Summerschools, Startify en EntrepreneurialU, die in de twee weken van augustus 2016 op de campus van de Universiteit Twente hebben plaatsgevonden zijn een groot succes geworden. Ruim 70 Europese jongeren met ambities om ondernemer te worden hebben zich intensief verdiept in het maken van een business case en deze gereed te maken om te presenteren aan Angel Investors. Leap was door de Universiteit Twente gevraagd om ondersteuning te bieden in de vorm van coaching en het geven van diverse workshops rondom financiering en start-ups. De waardering van de jongeren richting de Universiteit, Leap en andere ondersteunende organisaties was na afloop dan ook groot.

Op naar Bootcamp in Brussel

Ruim zeventig slimme jongeren met een passie voor IT, technologie en ondernemerschap waren vanuit heel Europa naar Enschede gevlogen om deel te nemen aan deze ambitieuze programma’s. Een Summerschool is voor deelnemers de ideale uitvalsbasis naar Europa, om diverse plaatsen, culturen en identiteiten te leren kennen. Door het nemen van een Summerschool in Europa kunnen deelnemers een basis te leggen voor hun toekomstige carrière. De twee weken bestonden uit een mix van IT en technologie op een hoog niveau, het volgen van kennissessies en het bezoeken van inspirerende omgevingen (zoals de Gasfabriek in Deventer). Bovendien zorgen 2 intensieve weken samenwerken voor nieuwe vriendschappen en ontmoetingen met andere hoogopgeleide mensen uit verschillende culturen. Iets wat resulteerde in briljante, innovatieve ideeën met een sociale component.

Uit de vele groepen van het Startify7 ‘IT-driven Social Entrepreneurship programma’ hebben uiteindelijk drie winnaars een accelerator Bootcamp gewonnen in Brussel van 5-8 oktober. Dit event van drie dagen is gericht op intensivering en uitbreiding van hun kennis en vaardigheden om uiteindelijk de business case te pitchen voor diverse investeerders. De Bootcamp vindt plaats op het ICAB, een Business & Technology Incubator en in het International Auditorium in Brussel. Ook bij dit event is Leap. The Innovation Agency gevraagd om ondersteuning te bieden in de vorm van mentorschap.

Divers programma Summerschool

De Summerschool was intensief voorbereid en elke dag stond er een druk programma van 8.30 tot 18.00 op de jongeren te wachten. Maandag 15 augustus startte de dag met een kick-off en uitleg van het programma. Deze ochtend waren alle jongeren en coaches aanwezig en de ochtend werd professioneel geleid door Neil Sheridan, de facilitator die overal bij betrokken was. Op maandagmiddag- en dinsdag was het tijd voor wat diepgaande theorie. Business ideeën werden besproken en er werd gebruik gemaakt van het business model canvas om alle bedrijfsaspecten in kaart te brengen en innovatieve ideeën te verbeteren. Het werd duidelijk dat iedereen zijn eigen manier heeft om wetenschap te bedrijven en juist de mix van culturen en disciplines leidt tot innovatie.

Break-out sessies

Elke dag waren de deelnemers bezig om hun eigen business case te verbeteren en de pitches voor te bereiden. Aan het eind van elke dag waren zogenaamde break-out sessies ingepland. Hier waren diverse coaches aanwezig om de verschillende groepen te ondersteunen, vragen te beantwoorden en tips te geven voor verbeteringen. Ook van ons Leap team, bestaande uit Simon Zomerdijk, Bram de Vries, Lennart de Haan, Pim Wischhoff, Claudi van der Vegt en Thomas Boerrigter waren mensen aanwezig. Tevens waren coaches van andere bedrijven en instellingen aanwezig. Denk hierbij aan Willem Poterman (in het verleden Technology Manager bij Apple), Social Media ondernemer Menno Both en professor Rik van Reekum van de Universiteit Twente.

Onze ervaring is deze break-out sessies heel uitdagend, leuk en erg leerzaam zijn geweest om met de jongeren om te gaan. Ze hebben een unieke manier van vragen stellen, heel goed doordacht en vanuit verschillende perspectieven. De dagen vlogen ook voorbij. Iedereen heeft er van genoten.

Workshops en bedrijfsbezoeken

Gedurende de twee weken zijn er ook diverse workshops gegeven door verschillende ervaren ondernemers. Denk aan inhoudelijke sessies rondom Venture Finance, Sales voor start-ups, Social Media, IP en andere juridische aspecten voor IT. Ook hebben Thomas Boerrigter en Simon Zomerdijk van Leap bijvoorbeeld een workshop gegeven rondom het verkrijgen van privaat en publiek geld voor start-ups. Bedrijfsbezoeken zijn bijvoorbeeld georganiseerd naar Nefit in Deventer – waar de productie van HR-ketels plaatsvind – en bijvoorbeeld de Gasfabriek in Deventer. De Gasfabriek is een trefpunt voor innovatie, inspiratie en interactie. Studenten, ZZP’ers, MKB’ers, maatschappelijke instellingen en grootbedrijven krijgen een plek om elkaar (fysiek) te ontmoeten en samen te werken. Een ideale en interessante omgeving voor de vaak jonge deelnemers om inspiratie op te doen onder leiding van Willem Poterman.

Pitch contest

Op de laatste dag van de Summerschool moesten de business cases uiteraard worden gepitcht. Dit werd gedaan in het Design lab van The Gallery op het Kennispark van de Universiteit Twente. De groepen kregen een ieder 2 minuten de tijd om het ontwikkelde idee te pitchen met behulp van één slide. Een echte uitdaging, zeker gezien de ervaren jury die was benoemd. Deze bestond uit ervaren ondernemers van organisaties als Topicus (Harry Romkema), Universiteit Twente (Petra de Weerd-Nederhof) en onze eigen ‘good old’ Simon Zomerdijk, managing consultant van de Leap-vestiging in Delft. Helaas moest Ray Quintana van het Cottonwood Fonds zich op het laatst afmelden als jurylid, maar met Senior Investment Manager van OOstNV, Tim Markus, kon een respectabele vervanger worden toegevoegd.

Prachtige en intensieve ervaring

Samengevat was de Summerschool een groot succes. Het is natuurlijk een enorme organisatie voor de Universiteit Twente, ook omdat aan diverse voorwaarden van de H2020 subsidie moet worden voldaan, maar het was het volledig waard! Het programma is met name bedoeld om jongeren te laten ervaren hoe leuk ondernemerschap is, maar de Universiteit wilde met de Summerschool ook aantonen hoe huidige trends in IT en de toenemende populariteit van Sociaal Ondernemerschap hier een belangrijke rol in kan spelen. Door op een plek als het Business & Science Park in Enschede met een gemêleerd gezelschap ideeën te creëren ontstaan er prachtige mogelijkheden en baanbrekende innovaties om de wereld te verbeteren. De Summerschool heeft jongeren laten zien en ervaren dat Enschede een plek is waar je je ambities kunt verwezenlijken. Bij deze willen wij de drie winnaars alvast veel succes wensen volgende maand in Brussel.

Wil je meer weten over Young Brainport Summer School? Neem contact op met Senior Consultant Thomas Boerrigter van Leap. The Innovation Agency

Meer weten?