De week van de Circulaire Economie

De week van 6 t/m 11 februari stond in het teken van de transitie naar een circulaire economie. Tijdens de Week van de Circulaire Economie komen ondernemers, organisaties en overheidsinstellingen bij elkaar om best practices te delen en starters handvatten aan te reiken om zelf aan de slag te gaan met het thema. Leap. The Innovation Agency gelooft in de potentie en noodzaak van initiatieven rondom de circulaire economie en om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen hebben onze duurzaamheidsexperts diverse events bezocht.

Allereerst het inspiratie event georganiseerd door gemeenten in Noord-Holland Noord. Spreker Farid Tabarki zoomde in op hedendaagse uitdagingen waar we als samenleving voor staan. Een global polycrisis vereist een andere kijk naar onze maatschappij en systemen. We zitten in een sneltrein van innovaties. Dit werd geïllustreerd door de uitvinding van de stoommachine met de industriële revolutie, maar liefst 100 jaar later, als gevolg. Terwijl vanaf 2000 innovaties als smartphones, blockchain en mRNA-vaccins in vogelvlucht op ons afkomen.

Vervolgens kwamen ondernemers aan het woord om over hun circulaire innovaties te praten; van het recyclen van gebruikte schoenen voor nieuwe toepassingen tot een integrale oplossing om je woning van het gas te halen. Een gemene deler tijdens de opstartfase is een extensieve zoektocht naar passende financiering. Net als deelnemers van het panel is Leap ervan overtuigd dat op elk potje een deksel past en zijn wij de partner om de juiste financiering te vinden en te realiseren.

Later in de week opende Secrid haar deuren. Een mooie presentatie over de weg die Secrid bewandeld heeft en haar ambities rondom circulariteit. Van materiaalkeuze, tot een energiezuinig looiproces en de inzet van Care en Repair points. Het begint allemaal bij het meten van je ecologische footprint. Scope 1, 2 en 3 emissies zijn hierin belangrijk. Door haar keten zo transparant mogelijk te maken, tracht Secrid scope 3 juist wel onder de aandacht te brengen om zo doelgericht actie te kunnen ondernemen.

Vervolgens was het aan de deelnemers om kansen te spotten in diverse circulaire ketens. Verschillende perspectieven kwamen samen waarin de bouw een uitstekende use case is met volop mogelijkheden.

Al met al een inspirerende week! Leap. The Innovation Agency is de partner van Nederlands MKB bij de zoektocht naar financiering van impactvolle innovaties. Inmiddels zijn er al 2.000 innovatieprojecten versneld bij 500 klanten. Zoek vooral contact op met één van onze consultants om te onderzoeken of we elkaar verder kunnen helpen. Subsidies als de EIA, MIA, Subsidie Circulaire Ketenprojecten en KIA CE staan dit jaar nog op de planning, dus neem die ene (groene) stap!

Mike Theunissen

MEER WETEN?

We helpen u graag verder,
neem contact op met:

 

MIKE THEUNISSEN

Consultant

Mail m.theunissen@leap.nlBel 024-711 33 49