AgriFoodTech 2019: Technologische innovaties bepalen toekomst

Op 11 en 12 november heeft AgriFoodTech 2019 plaatsgevonden in de Brabanthallen in ‘s-Hertogenbosch. Senior Consultant Thomas Boerrigter was hier vanuit Leap aanwezig om de nieuwste innovaties te aanschouwen. De innovaties binnen de Agri en Food sector volgen elkaar namelijk in een rap tempo op met als doel de wereld blijvend van voedsel voorzien, schaarste aanpakken en inspelen op de veranderende voedselketen.

Dit is ook de kern van AgriFoodTech 2019, waar alles draait om nieuwe technologie voor de Agri & Food Sector. Denk hierbij onder andere aan sensoren, drones, robots, big data, vision, systeemontwerp & integratie, automatisering, verpakkingen, ICT en foodtechnologie.

De reden dat Leap hierbij aanwezig wil zijn, is omdat zij 2 specialistenteams hebben, ‘ICT & Digitale Innovatie’ en ‘High Tech’, waar het hele jaar door financieringsaanvragen geschreven worden voor de Agri & Food sector. Zo zijn er in de afgelopen jaren aanvragen geschreven voor de ontwikkeling van machines voor het geautomatiseerd plukken van appels, snijden van aardappelpartjes, opprikken van tulpenbollen en het rooien van aardbeienplanten. Maar denk ook aan aanvragen voor het ontwikkelen van nieuwe melkrobots, het automatiseren van industriële bakkerijprocessen, enzovoort.

Als één sector het toonbeeld is van innovativiteit en productiviteit, dan is het wel de sector Agri & Food. Niet voor niets hebben maar liefst 12 van de 40 belangrijkste voedsel- en drankbedrijven ter wereld R&D-activiteiten of een vestiging in Nederland. Dat alles heeft ervoor gezorgd dat de Agri & Food-sector goed is voor bijna 10% van onze nationale inkomsten en werkgelegenheid.

Dat Nederland volop aan het innoveren is in deze sector, was ook duidelijk terug te zien op de beursvloer. Denk bijvoorbeeld aan het door H2020 gesubsidieerde project ‘SWEEPER’ van de Wageningen University & Research, een robot voor het geautomatiseerd plukken van paprika’s. Er waren ook verschillende demonstraties van machines die autonoom onkruid detecteren en bewerken op akkervelden. Tevens waren cobot-ontwikkelingen te zien, robots die op een veilige manier samenwerken in een omgeving waar ook mensen actief zijn. Tot slot waren de nieuwste generaties autonome mobiele robots (AMR’s) te zien, welke zonder hulp van tags of looplijnen autonoom door ruimtes rijden om zo bijvoorbeeld goederen te vervoeren.

Ter stimulering van de Nederlandse Agri & Food-sector kan een beroep worden gedaan op tal van subsidieregelingen. Leap heeft een schat aan kennis en ervaring vergaard waar het gaat om alle specifiek voor deze sector bedoelde subsidieregelingen.

Staat u ook op het punt om financiering aan te vragen voor uw innovaties? Of bent u op zoek naar een partner in uw Agri & Food consortium? Neem dan nu contact op met Leap om u te ondersteunen en uw slagingskans significant te laten stijgen. Wij laten u graag een aantal referentieprojecten zien!

Thomas Boerrigter

Meer weten?

We helpen u graag verder. Neem contact op met:

 

Thomas Boerrigter

Senior Consultant

Mail: t.boerrigter@leap.nlBel: 024 - 711 33 49