BIK-regeling ingetrokken, vervangen door verlaging werkgeverspremie

BIK-regeling

Eerder informeerde wij u over de aankomende BIK-regeling maar de regeling voor de ondernemers in Nederland wordt ingetrokken.

 

Staatssecretaris Vijlbrief van Financiƫn heeft in een brief aan de Eerste en Tweede Kamer laten weten dat uit informeel overleg met de Europese Commissie blijkt dat er een kans is dat zij de gehele BIK als ongeoorloofde staatssteun beschouwt.

 

Uit het overleg blijkt dat de Commissie niet op voorhand voldoende zekerheid kan geven over de beoordeling van de BIK als geoorloofde staatssteun. Het kabinet gaat er vanuit dat er geen sprake is van ongeoorloofde staatssteun en heeft naar verschillende opties gekeken om dit op te lossen, maar dit zou de onzekerheid voor ondernemers niet snel genoeg wegnemen. Met als risico dat ondernemers uiteindelijk geen aanspraak kunnen maken op de BIK of dat zij later het geld met rente moeten terugbetalen. Om deze reden wordt de BIK met terugwerkende kracht tot 1 januari 2021 ingetrokken.

 

Omdat het kabinet investeringen door het bedrijfsleven in deze coronacrisis wel zo snel mogelijk wil stimuleren wordt daarom voorgesteld om de AWf-premie voor werkgevers in 2021 te verlagen, zo mogelijk per 1 augustus 2021. Werkgevers betalen via de premie voor het Algemeen werkloosheidsfonds (AWf) mee aan de uitkeringen van werknemers die werkloos raken. Een verlaging van de werkgeverspremie AWf verlaagt de loonkosten en vergroot daarmee de ruimte om te investeren en/of externe financiering daarvoor te vinden, aldus Vijlbrief.

Huub Hendriks

Die ene stap nemen?

Wij helpen u graag verder. Neem contact op met:

 

Huub Hendriks

Senior Consultant

Mail h.hendriks@leap.nlBel 024-711 33 49

Meer weten?