De urgentie van innovatie
Nederland staat voor grote en belangrijke maatschappelijke uitdagingen op het gebied van veiligheid, gezondheid, duurzaamheid en digitalisering. Hoe blijven we bedreigingen van onze veiligheid voor? Hoe blijft de zorg betaalbaar en toegankelijk voor iedereen? Hoe voorkomen we dat straks 60% van de bevolking in de zorg moet werken? Wat kunnen we doen om klimaatverandering tegen te gaan? De complexiteit van deze vraagstukken is enorm, maar de complexiteit van de oplossingen is nog vele malen groter.
Natuurlijk werken we samen โ dรฉ kracht achter innovatie
Om deze complexe vraagstukken op te kunnen lossen is samenwerken nu meer noodzakelijk dan ooit tevoren. In de nieuwe economie komt de urgentie van kennis delen naar voren: โkennis delen is kennis vermeerderenโ. Als er bovendien iets is wat we van de coronapandemie hebben geleerd is het wel dat we de handen ineen moeten slaan om innovatie te kunnen versnellen.
Het aangaan van samenwerkingen gericht op R&D levert – naast toegang tot aanvullende kennis en het versnellen van innovatie – ook andere voordelen op. Zo kunnen bijvoorbeeld kosten en uitgaven, maar ook het risico worden gedeeld. Ook biedt het mogelijkheden voor een gevestigde onderneming om nieuwe markten te betreden.
De overheid onderkent de urgentie om gezamenlijk de maatschappelijke uitdagingen aan te pakken en stelt dit jaar bijna 6 miljoen euro beschikbaar om R&D-samenwerkingen te stimuleren middels de MIT R&D-subsidie.
MIT R&D-subsidie โ de aanjager van technologische innovatie
De MIT-regeling kent diverse instrumenten: haalbaarheidsstudies, kleine R&D-samenwerkingsprojecten en grote R&D-samenwerkingsprojecten. De haalbaarheidsprojecten kunnen voorafgaand aan de R&D-samenwerkingsprojecten worden ingediend en worden ook wel bestempeld als het laagdrempelige broertje.
MIT R&D-samenwerkingsprojecten zijn gericht op de ontwikkeling of vernieuwing van producten, productieprocessen of diensten. Een project kan bestaan uit industrieel onderzoek en/of experimentele ontwikkeling. Daarnaast dient het samenwerkingsverband uit minimaal 2 mkbโers te bestaan. ย Voor kleine R&D-samenwerkingsprojecten bedraagt de subsidie maximaal โฌ200.000,- en voor grote projecten is dit maximaal โฌ350.000,-. Hierbij is het van belang om te realiseren dat 35% van de totale projectkosten worden gesubsidieerd en dat aanvragen worden beoordeeld op basis van kwaliteit (vernieuwing, economische waarde, kwaliteit samenwerking en positieve impact). De regeling wordt opengesteld in juni en sluit in september.
Werkt jouw bedrijf met รฉรฉn of meerdere mkb’ers samen om een product, productieproces of dienst te ontwikkelen of vernieuwen? En wil je tot โฌ350.000,- aan subsidie ontvangen om het project te versnellen? Twijfel dan niet en pak deze kans om een aanvraag in te dienen. Juist door tijdig gestructureerd te werk te gaan wordt de slaagkans verhoogd.
MEER WETEN?
We helpen u graag verder,
neem contact op met:
LOTTE ZEGGER
Consultant
Mail l.zegger@leap.nlBel 024-711 33 49