Maak kennis met de innovatieve Self-driving boat van Xomnia

Subsidie aanvragen - Leap subsidieadvies

Xomnia is een bedrijf dat organisaties ondersteunt in big data gerelateerde uitdagingen en vraagstukken. Hierbij worden, middels eigen ontwikkelde data mining en machine learning technieken, gegevens omgezet in bruikbare bedrijfsinformatie. Daarom ontwikkelt Xomnia, voor klanten in uiteenlopende sectoren, kunstmatige intelligentie oplossingen die (zelfstandig) kunnen redeneren, kennis vergaren, leren, plannen, communiceren, voorspellen, waarnemen en manipuleren.

Autonoom varen? Het kan bijna…

Onlangs heeft Xomnia haar nieuwste innovatieproject gedemonstreerd; de Self Driving Boat. Xomnia heeft hiervoor een systeem ontwikkeld op basis van Artificial Intelligence (AI) waardoor de sloep zelflerend is, en op den duur volledig autonoom kan varen. Xomnia heeft voor dit project een reddingssloep volledig omgebouwd, om de AI-technologie te kunnen ontwikkelen, testen en vervolgens te trainen.

De omgebouwde reddingssloep is door de metamorfose voorzien van een vijftal webcams op de voor- en de achterkant van het dek, die fungeren als de “ogen” van de boot. Deze camera’s brengen real-time de omgeving in kaart. Nieuwe situaties waarmee de sloep in aanraking komt, zorgen voor nieuwe leermomenten van het systeem. Door reeds uitgevoerde testen en trainingen heeft de technologie ervaring opgedaan, en weet het zelfs binnen een compleet vreemde omgeving goed te handelen. Na een periode van uitvoerige testen op de Amsterdamse grachten, is het systeem inmiddels al dusdanig ontwikkeld dat het overgrote deel van de tijd autonoom gevaren kan worden.

Unieke innovatieve technologie

Het systeem werkt in tegenstelling tot andere systemen dus niet op basis van dure gps-technologie. In plaats daarvan kunnen beelden die verkregen worden vanuit de webcams, zo worden geïnterpreteerd dat er een correcte aansturing van de aandrijvingen plaatsvindt. Hierdoor heeft de boot op den duur geen menselijke bestuurder meer nodig.

Vooralsnog is het systeem toegepast en getest op de gemodificeerde reddingsloep. Op den duur is het systeem echter ook te gebruiken op andere schepen, waaronder rondvaartboten en binnenvaartschepen. In samenwerking met The Shipping Factory wordt een samenwerkingsverband aangegaan, waarmee beide partijen het systeem zullen doorontwikkelen om het toepasbaar te maken voor rederijen.

Leap als innovatiepartner

Als aanjager van innovatie is Leap. The Innovation Agency trots sponsor van dit innovatieve Self Driving Boat project van Xomnia. Wilt u graag meer te weten komen? Ga dan naar self-driving-boat.com, of neem direct contact op met Pieter Boon van Xomnia of Thijs Bakker van Leap.

Meer weten?