Ontwikkelingen in Twente volgen elkaar in razend tempo op

Universiteit Twente

Maar hoe verhoudt zich dat tot de rest van Nederland?

 

Zowel de Universiteit Twente als de regio behoren steevast tot de meest innovatieve regio’s van Nederland en Europa. We worden weggeblazen met prachtige ondernemingen en nog mooiere innovaties die haar roots in Twente hebben. Wat te denken van bedrijven als Booking.com, Takeaway, Demcon, Micronit, Medspray, Xsens of het net overgenomen Sqills. Maar wat zegt dat nou eigenlijk over de innovatiekracht van de regio?

 

Een analyse van de aangevraagde innovatiesubsidies én per regio besteedde R&D-uitgaven moet hier meer inzicht in geven. Wat direct opvalt is dat rondom Eindhoven en Delft fors meer wordt geïnvesteerd in innovatieprojecten, terwijl Twente zich tot de subtop mag rekenen. Daarnaast blijft Twente achter bij benutting van subsidiegelden op regionaal, landelijk en Europees niveau. Ook hier doen de andere technologische ecosystemen het vele malen beter.

 

Dus op basis van de investerings- en subsidiecijfers komt Twente op dit moment te kort om zich te meten met andere innovatieve regio’s en mag het zich een subtopper noemen. Dat heeft deels te maken met de absolute aantallen technologische bedrijven, hoeveelheid start-ups, maar zeker ook het geringe aantal multinationals die een vooraanstaande rol in de innovatieve ecosystemen spelen. Neem bijvoorbeeld de rol van Philips in Eindhoven (goed voor bijna tweederde van de octrooiaanvragen in Nederland).

 

Uiteraard heeft het ook te maken met door de provincie beschikbaar gestelde budgetten om innovatie te stimuleren. Meer subsidiegelden zullen leiden tot hogere R&D-uitgaven. Net zo belangrijk is het bewandelen van de juiste wegen om subsidiegelden te bemachtigen, want als iets in Twente als een paal boven water staat, dan is het wel het ondernemende karakter en het vermogen om technologische parels op te starten.

 

Nu is het echter zaak om meer bedrijven door de volgende groeifasen te loodsen. En hier kan Twente wat leren van Eindhoven, want daar is de samenwerking tussen wetenschap, bedrijfsleven en overheid heilig verklaard. In deze vorm van samenwerking staan voor Twente alle seinen op groen om de stap naar de top te maken, want qua technologie zijn alle ingrediënten al lang en breed aanwezig.

Bron: Kijk Op Oost Nederland, pagina 53

Fatima Zulic

MEER WETEN?

We helpen u graag verder,

neem contact op met:

FATIMA ZULIC

Senior Consultant

Mail f.zulic@leap.nlBel 024-711 33 49

Meer weten?