Openstelling European Defence Industrial Development Programme (EDIDP)

European Defence Fund (EDF)

Op 18 april 2019 is het European Defence Fund (EDF) goedgekeurd door het Europees Parlement. Het EDF is een R&D-programma rondom defensie, dat naast het civiele programma van Horizon Europa zal gaan bestaan.

‘Defensie’ gaat daarbij veel verder dan wapensystemen en vergelijkbare producten: alle ontwikkelingen die relevant zijn voor de defensie-industrie passen in dit programma. Hierbij valt dus ook te denken aan een zeer lichtgewicht kunststof wc. Aangezien gewichtsbesparing belangrijk is, in bijvoorbeeld onderzeeërs en dergelijke, past dit ook binnen het EDF.

European Defence Industrial Development Programme (EDIDP)

In voorbereiding op het EDF heeft de Europese Commissie het European Defence Industrial Development Programme (EDIDP) opengesteld. Dit is een kleinere praktijktest voor het EDF, gericht op industriële ontwikkeling.

In de periode 2019 – 2020 is hiervoor € 500 miljoen beschikbaar over twee calls, waarvan de eerste vanaf nu tot 29 augustus 2019 opengesteld is. Het uiteindelijke EDF zal vermoedelijk een budget van € 13 miljard hebben in de periode 2021 – 2027.

In aanmerking voor het EDIDP komen consortia van minimaal drie ondernemingen die zijn gevestigd in minimaal drie verschillende lidstaten. Het EDIDP is bedoeld voor verschillende activiteiten in de ontwikkeling van een nieuw product vanaf een bewezen Proof of Concept (vanaf TRL 5), te weten:

 • Haalbaarheidsstudie;
 • Ontwerp van producten;
 • Prototyping;
 • Testen van producten;
 • Certificering;
 • Verlengen van de levenscyclus van producten.

Het subsidiebedrag voor deze activiteiten kan oplopen tot 100% van de subsidiabele kosten. De precieze hoogte is daarbij onder andere afhankelijk van de activiteiten en de betrokken partijen en landen. Daarbij wordt het niet-subsidiabele deel bij voorkeur betaald door de Ministeries van Defensie van de landen van de projectpartners.

De huidige openstelling betreft acht specifieke onderwerpen en één open call voor het mkb. Met name deze laatste call is erg interessant, omdat elk ontwikkelingsproject met een link met defensie (van wapensysteem tot lichtgewicht wc) vanuit het mkb past.

De acht specifieke onderwerpen van deze openstelling zijn:

 1. Multipurpose unmanned ground system
 2. Permanent air or space capabilities for Intelligence, Surveillance and Reconnaissance (ISR) and communication, tactical Remotely Piloted Air Systems (RPAS) and sensor suite for integration into air-traffic management
 3. Cyber situational awareness and defence capabilities, military networks and technologies for secure communication and information sharing
 4. Positioning, Navigation and Timing (PNT) and satellite communication capabilities
 5. European Command and Control (C2) system from strategic to tactical level
 6. Upgrade of current and development of next generation ground-based precision strike capabilities
 7. Air combat capabilities
 8. Future naval platforms and related technologies

Leap helpt u graag met uw aanvraag

Leap heeft uitgebreide ervaring met het Europese subsidieprogramma’s en ondersteunt u graag bij het indienen van een aanvraag voor het EDIDP.

Mocht u een idee hebben dat mogelijk aansluit bij dit programma, neem dan direct contact met onze specialisten op om de mogelijkheden te bespreken. Maar ook voor een andere subsidie mag u ons benaderen bijvoorbeeld voor mkb idee.

Neem contact met ons op

Of bel direct 024 711 33 49.

Meer weten?