Wafilin Systems B.V.

Van afgewezen aanvraag naar € 250.000,- EU subsidie

Klant: Wafilin Systems B.V.
Subsidieregeling: VIDA-regeling
Project: melk concentreren om volume, koelenergie, transport en procestijd te reduceren

Melk bestaat voor 87% uit water! Voor consumptiemelk is dit water nodig, maar als je andere zuivelproducten zoals kaas, yoghurt of poeder wilt maken heb je deze hoeveelheid water niet nodig. Toch wordt het nog steeds vervoerd en verwerkt als consumptiemelk.

Wafilin gaat met behulp van een kwart miljoen subsidie een kleine membraanunit met unieke membraantechnologie demonstreren. Deze wordt aangesloten op een automatisch melksysteem, om daarna de melkstroom tot 2 keer te concentreren zonder verlies van melkkwaliteit en waardevolle stoffen. Dit resulteert in een afname van volume (50%), hergebruik van water, toename van droge stof (25%), reductie van koelenergie, minder transport en kortere procestijd in de zuivelfabriek.

Bekijk de gehele case

Bekijk de video waarin Jos van Dalfsen van Wafilin Systems u meer vertelt over welk enorm effect deze technologie kan hebben op de energiebalans, het waterverbruik van de boer en vooral; de prijs die ze per liter melk ontvangen.

“Waar we eigenlijk eerst wat terughoudend waren richting een nieuwe samenwerking met een nieuwe subsidieadviseur, zijn we uiteindelijk toch wel heel blij dat we die relatie met Leap zijn aangegaan.”

Net als Wafilin Systems met ons samenwerken?

Wafilin Systems project: video transcript

Mijn naam is Jos van Dalfsen. Ik ben R&D Manager bij Wafilin Systems. Wafilin is gespecialiseerd in membraanfiltratiesystemen. Die passen wij met name toe in de zuivel- en voedingsmiddelenindustrie.

Wat we hier dus eigenlijk hebben gedaan, is het filtratiesysteem getest waarbij we rauwe melk van de Dairy Campus hier naartoe hebben gehaald. Die hebben we hier gefiltreerd en dan halen we daar puur water filtraat uit de melk.

Het voordeel is dat je dat water kan hergebruiken op de boerderij en je hebt uiteindelijk minder melkvolume wat je hoeft te transporteren naar de fabriek toe. Dat is eigenlijk het concept van melk indikken op de boerderij en dat zijn we nu aan het bouwen samen met partijen als Westra, IdeeTechniek en Hellebrekers.

Het is een innovatie die heel mooi is en qua technologie vrij uniek is. Er is nog geen concrete klant die ons die opdracht heeft gegeven om dit systeem te bouwen, dus het is een ontwikkeling van ons zelf met de partners. En om dat te financieren, ja dat kost gewoon geld. Daar hadden we subsidie voor nodig en dat deed zich voor in de vorm van een VIDA-regeling. We hebben die aanvraag toen zelf geschreven, maar op een aantal cruciale punten is die aanvraag toen afgewezen. Maar op dat moment stond Leap bij ons op de stoep.

Mijn naam is Thomas Boerrigter. Ik werk bij Leap. The Innovation Agency. Wij zijn gespecialiseerd in het helpen van bedrijven in de technologische sector bij het vinden van financiering.

Het betekent vaak ook dat je zelf nog een stukje desk research moet doen. Want de klant heeft vaak, Wafilin had dat in dit geval ook, best veel informatie en onderzoeken beschikbaar. Maar ja, je hebt vaak net dat ontbrekende stukje nodig om een aanvraag helemaal top-notch te maken en daar zijn wij mee aan de slag gegaan.

We hebben in die aanvraag eigenlijk de omslag gemaakt van een ‘nice-to-have’ naar een ‘must-have’. We hebben de aanvraag toch kwalitatief zodanig neer kunnen zetten dat we uiteindelijk op plek 1 zijn geranked en een kwart miljoen subsidiegelden binnen hebben kunnen halen. Toen we met Jos aan het praten waren, was er eigenlijk direct een klik. Ja, we spraken goed zijn taal. We hebben als Leap namelijk veel bedrijven ook in de Agri & Food hoek, ook waar Wafilin in acteert. Dat we gewoon heel makkelijk kunnen praten over allerlei subsidieregelingen die wij in het verleden al hebben aangevraagd.

En verder zijn we aan de slag gegaan om eigenlijk een soort van ja, naar die stip op de horizon te kijken; waar wil Wafilin naartoe de komende jaren? En dan maken wij eigenlijk per jaar een soort van subsidie roadmap. Wat zijn onderdelen waar je je op in kunt schrijven? Op welke thema’s gaan wij subsidieaanvragen indienen? Dat kan zijn op innovatie, wat ik net al aangaf, dat kan zijn op HRM, maar het kan bijvoorbeeld ook zijn op internationalisering.

We zijn nu op de Dairy Campus. Dit is eigenlijk de plek waar ons systeem komt te staan. De Dairy Campus heeft 500 melkkoeien. Die worden met een carrousel gemolken. Hier kunnen 40 koeien tegelijkertijd gemolken worden, ‘s ochtends en ‘s avonds. Dus dat betekent dat we ‘s ochtends een paar duizend liter melk ontvangen, maar ‘s avonds ook. En hier wordt ons systeem op aangesloten.

Wat wij dan kunnen doen is, we halen die melk, die rauwe melk van de koe, die filtreren we, halen we het pure water eruit, en dat betekent dus dat we water en geconcentreerde melk overhouden. Dus dat zijn 2 stromen die we hier produceren.

Het voordeel van de Dairy Campus is, ze hebben die carrousel staan; 500 melkkoeien. Dat is op wereldschaal eigenlijk ook standaard en in Noord-Nederland is deze omgeving vrij uniek, maar wij willen graag met onze technologie eigenlijk de wereld over. En dat betekent dus dat een omgeving als dit ideaal is om onze technologie te testen.

Nou wat we dus eigenlijk kunnen doen, is die melk hier demonstreren, dat we dat kunnen filtreren, dat de kwaliteit van de melk goed blijft. Dus de melk, de geconcentreerde melk, daar wordt ook gewoon kaas van gemaakt en melkpoeder en yoghurt, bijvoorbeeld. Het water dat we eruit halen dat kan weer gebruikt worden om te spoelen, om te reinigen, op het erf her te gebruiken, dus zelfs als drinkwater voor de koeien. Maar dat is dus wat we uiteindelijk hier willen gaan testen en demonstreren.

Waar we eigenlijk eerst wat terughoudend waren richting een nieuwe samenwerking met een nieuwe subsidieadviseur, zijn we uiteindelijk toch wel heel blij dat we die relatie met Leap zijn aangegaan. Het heeft geleid tot een mooi project in de vorm van die VIDA-regeling en zij begrijpen heel goed de technologie die wij hier ontwikkelen. Dat is natuurlijk best wel moeilijk om dat in concrete taal op papier te krijgen. Dat doet, dat pakt Leap eigenlijk heel goed op. Zo kunnen wij ons richten op de technologieontwikkeling en de business waar wij goed in zijn, maar zij ondersteunen ons ook op andere vlakken: WBSO, andere subsidieaanvragen. Die service die zij daarin bieden, dat helpt ons ook weer met nieuwe stappen maken richting de toekomst.