European Innovation Council (EIC)


Maximale subsidie 4 miljoen
Periode diverse data
Type
Project
Individueel
Type
Bijdrage
Bedrag
Type
subsidie
Europees

Heeft u innovatieve ideeën over bijvoorbeeld blockchains of batterijen voor elektrische voertuigen? En wilt u hiervoor een Europese samenwerking aangaan? Met de European Innovation Council (EIC) subsidie tracht de Europese Commissie een handje te helpen. De EIC moet de samenwerking en integratie op het gebied van R&D in het bedrijfsleven, ondernemerschap, de wetenschappelijke onderzoekswereld en het hoger onderwijs bevorderen. Ontdek snel meer over EIC, de drie losse subsidieprogramma’s, waar het uit bestaat en hoe Leap kan helpen.

Wat is de EIC?

De European Innovation Council (EIC) is binnen het nieuwe Horizon Europe een groot innovatieprogramma. Horizon Europe wil de wetenschap en innovatie binnen het bedrijfsleven en de academische wereld stimuleren. Horizon Europe is er voor onderzoek en disruptieve ontwikkelingen in Europa. Binnen het programma zijn drie speerpunten opgesteld. Een projectvoorstel moet binnen de periode van 2021 tot 2027 binnen één van deze speerpunten vallen. Daar komt de EIC om de hoek kijken. EIC geldt als verbindende factor binnen één van deze speerpunten: Innovative Europe.

EIC-subsidie als onderdeel binnen Horizon Europe

Horizon Europe loopt door tot en met eind 2027. Het huidige programma is ambitieuzer en hoopt een grotere impact te hebben dan haar voorganger. Binnen Horizon Europe bestaat een speciaal instrument waarmee excellent onderzoek en ontwikkeling, uitgevoerd door het mkb, wordt ondersteund. Doel van het huidige EIC-instrument is het financieren van bottom-up ideeën om deze vervolgens op internationaal vlak op te kunnen schalen.

EIC

EIC: drie subsidieprogramma’s

De uitleg rondom de EIC zit er nog niet op, want onder de EIC vallen drie verschillende subsidieprogramma’s. Bij Leap weten we alles over de verschillende EIC-subsidies en kunnen wij u altijd verder helpen. Het EIC heeft de drie volgende EIC-regelingen gepresenteerd:

 • De EIC Pathfinder: gericht op risicovolle, geavanceerde projecten, van idee tot proof-of-concept (TRL 1-4).
 • De EIC Transition: gericht om de overbrugging van proof of concept naar pre-commercial (TRL 4 to 5/6).
 • De EIC Accelerator: gericht op marktgerichte en technische innovatieprojecten die verder in de ontwikkeling zijn, van TRL 6/7 tot TRL 9.

Tot slot worden naast de EIC-subsidies ook aanvullende EIC Horizon Prizes uitgereikt om bepaalde maatschappelijke uitdagingen aan te gaan.

 

“Het totale aangewezen budget is € 95,5 miljard!”

 

EIC-regeling: per subsidieprogramma een miljoenenbudget

De EIC heeft voor elke verschillende regeling een eigen subsidiepot klaarstaan. De hoogte van de subsidie verschilt dan ook per EIC-regeling. Tijd voor wat uitleg:

 • EIC Pathfinder: Voor deze openstelling vergeeft de EIC per onderwerp een apart budget. De ervaring leert dat er tot circa € 5 miljoen subsidie voor 4-jarige projecten beschikbaar is.
 • EIC Transition: Voor deze openstelling wordt € 2,5 miljoen budget vergeven. Indien argumenten grondig onderbouwd zijn kan de subsidie hoger uitvallen. Deze EIC-regeling bekostigt per project alle gemaakte kosten.
 • EIC Accelerator: Voor deze openstellingen – zowel de ‘open’ aanvragen als specifieke ‘challenges’ – wordt 70% subsidie op de projectkosten gegeven. De minimale bijdrage is € 500.000, wat kan oplopen tot maximaal € 2,5 miljoen. Naast subsidie kan er een aanvullend investeringsgeld gevraagd worden met een maximum investeringsbedrag van € 15 miljoen. 
 • EIC Horizon Prizes: Voor de individuele prijzen worden bedragen tussen de € 5 en € 10 miljoen gegeven.

 

EIC-subsidie aanvragen: komt u in aanmerking?

Doordat de EIC-subsidies veel kanten opgaat, kan het voor u lastig zijn om in te schatten of u kans maakt op deze Europese steun. Bent u een mkb’er gevestigd in de EU, dan kwalificeert u zich voor de EIC instrumenten indien er bij uw project een sterke ambitie is voor de ontwikkeling, groei en internationalisering van het bedrijf. Voor het realiseren hiervan kan voor innovatieve risicovolle projecten, variërend van proof- of concept onderzoek tot het aantonen van commerciële haalbaarheid een EIC-subsidie worden aangevraagd. 

De EIC-regeling is bottom-up georiënteerd. Spreekt de EIC-subsidie u aan? Ga dan samen met Leap snel aan de slag. Initiatieven kunnen uiteindelijk door bedrijven zelf aangedragen worden.

 

Indieningstermijn voor de EIC-subsidie 

Het is voor u goed om te weten binnen welke termijn u een aanvraag voor een EIC-subsidie moet indienen. Zo loopt u deze nooit mis. Bekijk de regeling pagina’s voor de exacte data van de openstellingen. Wilt u graag wat hulp? Neem dan snel contact op met ons team.

 

De EIC bestaat ook uit Challenges

De challenges bestaan uit innovaties op specifieke gebieden van technologie per EIC programma zoals:

 • Pathfinder Challenge ‘Awareness Inside’
 • Pathfinder Challenge ‘Tools to measure and stimulate activity in brain tissue’
 • Pathfinder Challenge ‘Emerging Technologies in Cell and Gene therapy’
 • Pathfinder Challenge ‘Novel routes to green hydrogen production’
 • Pathfinder Challenge ‘Engineered Living Materials’
 • Transition Challenge ‘Medical Technology and Devices: from lab to Patient’
 • Transition Challenge ‘Energy harvesting and storage technologies’
 • Accelerator Challenge ‘Strategie Digital and Health Technologies’
 • Accelerator Challenge ‘Green Deal innovation for the Economic Recovery’

 

EIC Horizon prizes

De EIC beloont innovators met de uitreiking van diverse prijzen. Een greep uit de prijzen die in 2021 uitgereikt zijn of zullen worden:

 • EIC Horizon Prize for ‘Woman Innovators’
 • EIC Horizon Prize for ‘European Capital of Innovation Awards (iCaptial)’
 • EIC Horizon Prize for ‘European Innovation Procurement Award’
 • EIC Horizon Prize for ‘European Social Innovation Competition’

 

EIC-subsidie aanvragen met Leap

Bent u een ambitieuze mkb’er en houdt u zich bezig met ontwikkeling, groei en internationalisering van het bedrijf? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor de European Innovation Council (EIC)- regeling. Direct weten of u in aanmerking komt voor de EIC-subsidie of bent u op zoek naar hulp met het schrijven en indienen van uw EIC-aanvraag? Dan kan Leap u helpen. Onze specialisten weten exact welke informatie relevant is voor uw EIC-aanvraag. Samen stellen we een kansrijke EIC-aanvraag op!

Nu u zich volop focust op de aanvraag van de EIC-subsidie, loont het wellicht ook om een kijkje te nemen bij alle andere subsidies die misschien voor het oprapen liggen. Veel ondernemers die duurzaam ondernemen, komen niet alleen voor de populaire MIA / Vamil in aanmerking, maar voor nog veel meer verschillende regelingen die fiscaal voordeel bieden. Denk hierbij aan de SDE-subsidie en EIA-subsidie. Wellicht u ook? Leap brengt uw subsidiekansen graag in beeld.

EIC-subsidie aanvragen?

Wilt u een EIC-regeling aanvragen en weten hoe Leap u hierbij kan helpen?

Maak een afspraak

Thomas Boerrigter

Managing Consultant

Direct bellen

Ma t/m vrij: 9.00 - 17.00

Heeft u nog vragen?

Neem contact op! Wij staan voor u klaar.

Neem contact met ons op

Wilt u innoveren, groeien of gewoon eens een ander paar ogen naar uw subsidie- innovatie-inspanningen laten kijken? Neem dan nu contact met ons op!

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

  Thomas Boerrigter

  Managing Consultant

  Of bel direct!
  +31 (0)24 711 33 49

  Ma t/m vrij: 9.00 - 17.00

  Over Leap 

  Wij zijn Leap. The Innovation Agency. Wij zijn een adviesbureau gespecialiseerd in financiering, innovatie en natuurlijk subsidies voor Nederlandse technologiebedrijven. Met onze branchespecifieke en strategische aanpak behalen wij voor u het maximale rendement uit innovatiefinanciering en subsidies, zoals met de EIC-subsidies. Wij zien het maximaliseren van uw innovatiekracht als onze missie!

  Hoe dat in zijn werk gaat? Met gedreven consultants die een passie hebben voor technologie en innovatie, brengen wij relevante subsidiekansen in kaart en benutten wij deze niet alleen op Europees niveau zoals met de EIC-regeling, maar ook op regionaal en nationaal niveau. Onze consultants spreken de taal van uw bedrijf en hebben knowhow van het subsidielandschap en bijpassende wet- en regelgeving. Met strategisch onderzoek en een subsidie roadmap zetten wij kwalitatieve aanvragen neer die leiden tot een hoge slagingskans en toegekende subsidies. Daarbij hoort vanzelfsprekend een goede borging van deadlines en administratieve vereisten. Met een aantoonbaar (internationaal) trackrecord kunnen wij ook u van dienst zijn bij het verzilveren van het maximaal subsidiepotentieel.