Type
Bijdrage
cash
Type
subsidie
european

Subsidiekans ontdekken?

Wilt u de EIC-subsidie aanvragen en weten hoe Leap u hierbij kan helpen?

Of bel ons direct: 024-711 33 49

European Innovation Council (EIC)

In het nieuwe Horizon Europe is European Innovation Council ofwel EIC een groot innovatieprogramma. Binnen Horizon 2021 bestaat een speciaal instrument waarmee excellent onderzoek en ontwikkeling, uitgevoerd door het MKB, wordt ondersteund. Doel van het huidige EIC-instrument is het financieren van bottom-up ideeën om deze vervolgens op internationaal vlak op te kunnen schalen.

EIC-subsidie: onderdeel van Horizon Europe

Horizon Europe is één van de financiële kaders (Multiannual Financial Framework – MFF) van de Europese Commissie. Het programma volgt Horizon 2020 op en loopt door tot en met 2027. Het huidige programma is ambitieuzer en hoopt een grotere impact te hebben dan haar voorganger Horizon 2020. Horizon Europe is er voor onderzoek en disruptieve ontwikkelingen in Europa.

EIC: met drie subsidie programma’s

Het EIC heeft drie regelingen gepresenteerd:

 1. De EIC Pathfinder: gericht op risicovolle, geavanceerde projecten, van idee tot proof-of-concept (TRL 1-4).
 2. De EIC Transition: gericht om de overbrugging van proof of concept naar pre-commercial (TRL 4 to 5/6).
 3. De EIC Accelerator: gericht op marktgerichte en technische innovatieprojecten die verder in de ontwikkeling zijn, van TRL 6/7 tot TRL 9.

Tot slot worden EIC Horizon Prizes uitgereikt om bepaalde maatschappelijke uitdagingen aan te gaan.

 

Het totale aangewezen budget is € 95,5 miljard!

 

EIC-regeling: per subsidie programma een miljoenenbudget

 • EIC Pathfinder: Voor deze openstelling wordt er per onderwerp een apart budget vergeven. De ervaring leert dat er tot circa € 5 miljoen subsidie voor 4-jarige projecten wordt gegeven.
 • EIC Transition: Voor deze openstelling word 2,5 miljoen budget vergeven. Indien argumenten grondig onderbouwd zijn kan de subsidie hoger uitvallen. 100% voor de toereikende kosten worden bekostigt.
 • EIC Accelerator: Voor deze openstellingen wordt 70% subsidie op de projectkosten gegeven. De minimale bijdrage is € 0,5 miljoen en er wordt maximaal € 2,5 miljoen gegeven. Naast subsidie kan er een aanvullend investeringsgeld gevraagd worden met een maximum investeringsbedrag van € 15 miljoen.
 • EIC Horizon Prizes: Voor de individuele prijzen wordt bedragen tussen de € 5 en € 10 miljoen gegeven.

 

EIC-subsidie aanvragen: wie komen er in aanmerking?

Een MKB-er gevestigd in de EU kwalificeert voor de EIC instrumenten indien zij een sterke ambitie heeft voor de ontwikkeling, groei en internationalisering van het bedrijf. Voor het realiseren hiervan kan voor innovatieve risicovolle projecten, variërend van proof- of conceptonderzoek tot het aantonen van commerciële haalbaarheid subsidie worden aangevraagd. De regeling is bottom-up georiënteerd, initiatieven kunnen door bedrijven zelf aangedragen worden.

 

Indieningstermijnen EIC-subsidie programma’s

EIC Horizon open calls

 • EIC Pathfinder Open : nog niet bekend
 • EIC Transition Open : 22 september 2021
 • EIC Accelerator Open : 6 oktober 2021

 

EIC challenges

 • Pathfinder Challenge ‘Awareness Inside’: 27 oktober 2021
 • Pathfinder Challenge ‘Tools to measure and stimulate activity in brain tissue’ : 27 oktober 2021
 • Pathfinder Challenge ‘Emerging Technologies in Cell and Gene therapy’ : 27 oktober 2021
 • Pathfinder Challenge ‘Novel routes to green hydrogen production’ : 27 oktober 2021
 • Pathfinder Challenge ‘Engineered Living Materials’ : 27 oktober 2021
 • Transition Challenge ‘Medical Technology and Devices: from lab to Patient’ : 22 september 2021
 • Transition Challenge ‘Energy harvesting and storage technologies’ : 22 september 2021
 • Accelerator Challenge ‘Strategie Digital and Health Technologies’ :  6 oktober 2021
 • Accelerator Challenge ‘Green Deal innovation for the Economic Recovery’ :  6 oktober 2021

 

Horizon prices

 • EIC Horizon Prize for ‘Woman Innovators’: 29 juni 2021
 • EIC Horizon Prize for ‘European Capital of Innovation Awards (iCaptial)’: 14 juli 2021
 • EIC Horizon Prize for ‘European Innovation Procurement Award’: 29 juli 2021
 • EIC Horizon Prize for ‘European Social Innovation Competition’: nog niet bekend

 

EIC-SUBSIDIE AANVRAGEN MET LEAP

Bent u een ambitieuze mkb’er en houdt u zich bezig met ontwikkeling, groei en internationalisering van het bedrijf? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor de European Innovation Council ofwel EIC- regeling. Direct weten of u in aanmerking komt voor de EIC-subsidie of bent u op zoek naar hulp met het schrijven en indienen van uw EIC-aanvraag? Dan kan Leap u helpen. Onze specialisten weten exact welke informatie relevant is voor uw EIC-aanvraag. Samen stellen we een kansrijke EIC-aanvraag op!

MEER WETEN?

We helpen u graag verder,
neem contact op met:

 

Thomas Boerrigter

Senior Consultant

t.boerrigter@leap.nlBel ons

OVER LEAP 

Wij zijn Leap. The Innovation Agency. Wij zijn een gespecialiseerd adviesbureau op het gebied van subsidiesfinanciering en innovatie voor Nederlandse technologiebedrijven. Met onze branchespecifieke en strategische aanpak kunnen wij voor u het maximale rendement uit innovatiefinanciering en subsidies behalen en daarmee de innovatiekracht van uw organisatie zo groot mogelijk maken.

Met grote passie voor innovatie en technologie werken wij met een team van gedreven experts om relevante subsidiemogelijkheden in kaart te brengen en te benutten op regionaal, nationaal en Europees niveau. Onze consultants spreken de taal van de organisatie en hebben kennis van het subsidielandschap en relevante wet- en regelgeving. Aan de hand van strategisch onderzoek en een subsidie roadmap verzorgen wij kwalitatieve aanvragen van A tot Z die leiden tot een hoge slagingskans en toegekende subsidies. Vanzelfsprekend zorgen wij voor een goede borging van deadlines en administratieve vereisten. Met een aantoonbaar (Internationaal) trackrecord helpen wij ook u graag bij het verzilveren van het maximaal subsidiepotentieel.

Naast de EIC-subsidie, kunnen wij u ook helpen met subsidieadvies en de aanvraag van mkb ideeSLIM-subsidieWBSO-subsidie en meer!