EIC Pathfinder


Maximale subsidie € 4.000.000
Periode 7 maart en 16 oktober
Type
Project
Individueel
Type
Bijdrage
Bedrag
Type
subsidie
Europees

EU-subsidie voor de mkb

Als onderdeel van de grote EIC-subsidie, is de EIC Pathfinder een belangrijke speler. Lees hier meer over wat dit deel van de EIC-subsidie zich nou zo uniek maakt en vooral hoe u de EIC Pathfinder gemakkelijk en snel kunt aanvragen met behulp van Leap. 

Uw radicale innovatie of visionaire idee succesvol introduceren op de Europese markt? Een product of dienst waarmee u zich samen met uw partners onderscheidt? Met impact op gebieden als AI, Autonome devices, klimaat, gezondheid en sub-nanotechnologie? Dan zou de EIC Pathfinder uw internationale groeiambitie wel eens kunnen helpen. Want dit is dé EU-subsidie voor het mkb die samen met haar partners internationaal (nog meer) de vleugels willen uitslaan. 

Op deze pagina leest u alles over de EIC Pathfinder, maar wist u dat we ook alles weten over de EIC Accelerator en EIC Transition?  

EIC PATHFINDER-subsidie: WIE KOMEN IN AANMERKING?

Elk Nederlands en in de Europese Unie (EU) gevestigde onderneming binnen de mkb (en dat kan ook heel goed een gevorderde start-up zijn) kwalificeert zich voor de EIC instrumenten zoals de EIC Pathfinder, indien zij een sterke ambitie heeft voor de ontwikkeling, groei en internationalisering van het bedrijf.

Om in aanmerking te komen voor EIC Pathfinder is een samenwerking met minimaal 3 andere bedrijven uit 3 lidstaten noodzakelijk.

Voor de volledigheid, een onderneming binnen het mkb is een bedrijf met:

 • niet meer dan 250 medewerkers
 • maximaal € 50 miljoen omzet, of
 • maximaal € 43 miljoen balanstotaal
TRL

“EIC PATHFINDER: SUPPORT VOOR VISIONAIRE IDEEËN EN RADICALE INNOVATIE!”

 

EIC PATHFINDER 

De EIC Pathfinder is gericht op risicovolle, geavanceerde projecten, variërend van proof-of-concept onderzoek (TRL 4/5) tot het aantonen van de commerciële haalbaarheid (TRL 8). Projecten zijn visionaire ideeën voor de ontwikkeling van radicale innovatieve technologieën. EIC Pathfinder subsidieert kosten tot 70% en gaat tot circa € 5 miljoen voor 4-jarige projecten.

De EIC Pathfinder kent een FET-Open programma en een FET-Proactive programma. FET staat voor: Future and Emerging Technologies. De twee programma’s zijn als volgt opgezet:

 • De Pathfinder open is bedoeld voor aanvragen, zonder dat er thema’s aan verbonden, in elk onderzoeksgebied, toepassing of technologie.
 • Bij de Pathfinder proactive zijn er wel specifieke thema’s en is bedoeld als aanvulling op de Pathfinder open.

 

“EIC PATHFINDER: SUBSIDIEBEDRAGEN TOT € 5 MILJOEN PER AANVRAAG”

 

FET-Open binnen de EIC Pathfinder ondersteunt projecten die:

 • fundamenteel, interdisciplinair, high-risk onderzoek verrichten met aantoonbare impact;
 • een radicale visie hebben en werken aan baanbrekende technologieën;
 • lange termijn effecten beogen voor de Europese burger, economie en samenleving;
 • onderzoeksresultaten omzetten in concrete maatschappelijke en/of economische innovaties;

Projecten hebben een omvang tot ca. € 3 miljoen. Aanvragen voor FET-Open kan continu, maar er zijn twee cut-off data waarop ingediende aanvragen beoordeeld worden.

 

FET-Proactive binnen de EIC Pathfinder ondersteunt projecten die de opkomst van nieuwe technologische paradigma’s in Europa stimuleren, zoals:

 • Human-Centric AI;
 • Implanteerbare autonome devices en materialen;
 • Zero-emissie energieopwekking;
 • Sub-Nanometrologie;
 • Digital twins voor life-sciences;
 • Een routekaart voor onderzoek genereren;
 • Veelbelovende resultaten omzetten in baanbrekende innovaties;

Projecten duren maximaal 4 jaar en zijn tot € 4-5 miljoen groot.

 

BEOORDELING EIC PATHFINDER PROJECTEN

Niet elk project binnen de EIC Pathfinder heeft recht op dezelfde hoogte aan subsidie. FET-Open en FET-Proactive aanvragen worden beoordeeld op 3 punten met verschillende zwaarte:

 • 60% ‘EXCELLENCE‘ – is het project gericht op de inhoudelijk beste oplossing/technologie met de beste kennis en organisaties;
 • 20% ‘IMPACT’ – heeft het project een oplossing voor een urgent en belangrijk probleem;
 • 20% ‘quality and efficiency of IMPLEMENTATION’ – hoe wordt het project uitgevoerd.

 

Deadline EIC Pathfinder

 • EIC open: 7 maart
 • EIC challenges: 16 oktober

 

EIC Pathfinder aanvragen met Leap

Bent u een ambitieuze mkb’er en houdt u zich bezig met ontwikkeling, groei en internationalisering van het bedrijf? Heeft u daarbij de ogen gericht op een samenwerking met minimaal 3 andere bedrijven uit 3 lidstaten? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor de European Innovation Council (EIC)-Pathfinder regeling. Direct weten of u in aanmerking komt voor de EIC Pathfinder of bent u op zoek naar hulp met het schrijven en indienen van uw EIC-aanvraag? Dan kan Leap u helpen. Onze specialisten weten exact welke informatie relevant is voor uw EIC-aanvraag. Samen stellen we een kansrijke aanvraag voor de EIC Pathfinder op!

Nu u zich volop focust op de aanvraag van de EIC Pathfinder, loont het wellicht ook om een kijkje te nemen bij alle andere subsidies die misschien voor het oprapen liggen. Veel ondernemers die duurzaam ondernemen, komen niet alleen voor de populaire MIA / Vamil in aanmerking, maar voor nog veel meer verschillende regelingen die fiscaal voordeel bieden. Denk hierbij aan de SDE-subsidie en EIA-subsidie. Wellicht u ook? Leap brengt uw subsidiekansen graag in beeld.

Pathfinder aanvragen?

Wilt u de EIC Pathfinder-regeling aanvragen en weten hoe Leap u hierbij kan helpen?

Maak een afspraak

Claudi van der Vegt

Senior Consultant

Direct bellen

Ma t/m vrij: 9.00 - 17.00

Heeft u nog vragen?

Neem contact op! Wij staan voor u klaar.

Neem contact met ons op

Wilt u innoveren, groeien of gewoon eens een ander paar ogen naar uw subsidie- innovatie-inspanningen laten kijken? Neem dan nu contact met ons op!

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

  Claudi van der Vegt

  Senior Consultant

  Of bel direct!
  +31 (0)24 711 33 49

  Ma t/m vrij: 9.00 - 17.00

  Over Leap 

  Wij zijn Leap. The Innovation Agency. Wij zijn een adviesbureau gespecialiseerd in financiering, innovatie en natuurlijk subsidies voor Nederlandse technologiebedrijven. Met onze branchespecifieke en strategische aanpak behalen wij voor u het maximale rendement uit innovatiefinanciering en subsidies, zoals met de EIC Pathfinder. Wij zien het maximaliseren van uw innovatiekracht als onze missie!

   

  Hoe dat in zijn werk gaat? Met gedreven consultants die een passie hebben voor technologie en innovatie, brengen wij relevante subsidiekansen in kaart en benutten wij deze niet alleen op Europees niveau zoals met de EIC Pathfinder, maar ook op regionaal en nationaal niveau. Onze consultants spreken de taal van uw bedrijf en hebben knowhow van het subsidielandschap en bijpassende wet- en regelgeving. Met strategisch onderzoek en een subsidie roadmap zetten wij kwalitatieve aanvragen neer die leiden tot een hoge slagingskans en toegekende subsidies. Daarbij hoort vanzelfsprekend een goede borging van deadlines en administratieve vereisten. Met een aantoonbaar (internationaal) trackrecord kunnen wij ook u van dienst zijn bij het verzilveren van het maximaal subsidiepotentieel.