EIC Accelerator


Maximale subsidie € 2.500.000
Periode 13 maart en 3 oktober
Type
Project
Individueel
Type
Bijdrage
Bedrag
Type
subsidie
Europees

Binnen de EIC-subsidie zijn er drie instrumenten aangekondigd voor het financieren van de innovatieontwikkelingen: 

Uw innovatieve product of dienst succesvol introduceren op de Europese markt? Een product of dienst waarmee u zich onderscheidt? Met impact op gebieden als ICT, milieu, klimaat, gezondheid en veiligheid? Dan zou de EIC Accelerator uw internationale groeiambitie wel eens een ‘boost’ kunnen geven. Want de EIC Accelerator is de EU-subsidie voor ondernemingen binnen het mkb die internationaal (nog meer) hun vleugels willen uitslaan. De EIC Accelerator is specifiek bedoeld voor opschaling/Europese uitrol van uw technologie in TRL fase 5 of 6.

Voor wie is de EIC Accelerator?

Elk Nederlands en in de Europese Unie (EU) gevestigde onderneming binnen het mkb (en dat kan ook heel goed een start-up zijn) kwalificeert zich voor de EIC-Accelerator, indien zij een sterke ambitie heeft voor de ontwikkeling, groei en internationalisering van het bedrijf.

Om in aanmerking te komen voor de EIC-Accelerator is samenwerking met andere bedrijven niet nodig. Om in aanmerking te komen voor bijvoorbeeld de EIC Pathfinder, moet er minimaal een samenwerking tussen drie internationale onderneming aanwezig zijn. De EIC-Accelerator regeling is bottom-up georiënteerd, dit betekent dat initiatieven door bedrijven zelf aangedragen kunnen worden.

Voor de volledigheid, een onderneming binnen het mkb is een bedrijf met:

 • niet meer dan 250 medewerkers
 • maximaal € 50 miljoen omzet, of
 • maximaal € 43 miljoen balanstotaal
TRL

Welk budget voor de EIC Accelerator?

De EIC Accelerator ondersteunt marktgerichte innovaties met de potentie om op te schalen door middel van subsidie of vormen van blended finance. Bij blended finance worden subsidie en kapitaalinvesteringen gecombineerd.

Binnen de EIC Accelerator kunnen in principe alle technische innovatieprojecten in aanmerking komen voor ondersteuning die verder in de ontwikkeling zijn, van TRL 6/7 tot TRL 9.   Wel moet geconcurreerd worden op Europees niveau met een beperkt budget. EIC Accelerator projecten zijn typisch radicaal nieuwe, hoogrisico product/proces ideeën die commercieel haalbaar zijn en de potentie hebben om op te schalen. Bijvoorbeeld de Europese uitrol van een onderhuidse sensor in de veesector voor het meten van dieren activiteit.

Bijzonder aan de EIC Accelerator is de mogelijkheid van single-entity application: een bedrijf kan als enig aanvrager – zonder noodzakelijke samenwerking – optreden voor het verkrijgen van Europees subsidiegeld.

Het instrument ondersteunt projecten van individuele mkb’ers, maar ook jonge bedrijven en startups, met:

 • Radicaal nieuwe, zeer risicovolle bedrijfsplannen en sterke groeipotentie.
 • Disruptieve ideeën, opschalingspotentie, gericht op de latere fases binnen een innovatietraject, voorbereidend op de marktintroductie.
 • De EIC Accelerator is opgesplitst in EIC Accelerator Open en EIC Accelerator Challenges.

 

Wat is de EIC Accelerator open?

De Accelerator Open is niet gebonden aan thema’s, doelstellingen of expertises. Deze is dus open voor allerlei soorten innovatieprojecten. De EIC Accelerator ondersteunt de ontwikkeling van marktgerichte innovaties met de potentie om op te schalen middels blended finance, bestaande uit een combinatie tussen subsidie en vermogen.

 

EIC Accelerator challenges

Openstellingen hebben ‘Open Challenges’ maar ook een aantal specifieke thema’s waar je op kunt inschrijven zoals:

 1. Nieuwe technologieën voor veerkrachtige landbouw;
 2. Opkomende halfgeleider- of kwantumtechnologiecomponenten;
 3. Klantgestuurde, innovatieve ruimtevaarttechnologieën en -diensten;
 4. Nieuwe op biomarkers gebaseerde essays als leidraad voor gepersonaliseerde kankerbehandeling;
 5. Nieuw Europees Bauhaus en digitalisering van architectuur, engineering en bouw voor decarbonisatie.

Binnen deze challenge van de EIC Accelerator moet uw project voldoen aan tenminste één van de onderstaande duurzaamheidsdoelen:

 • Een bijdrage leveren aan het de EU doelstelling wat betreft klimaatverandering en -behoud;
 • Het leveren van schone, betaalbare energie;
 • De overgang naar een schone en/of circulaire economie;
 • Op een energie- en grondstof zuinige manier bouwen en renoveren;
 • Het versnellen van de overgang naar duurzame en smart mobility;
 • De overgang naar een eerlijk, gezond en milieuvriendelijk voedselsysteem;
 • Het behouden en herstellen van de ecosystemen en biodiversiteit;
 • Werken naar een wereld vrij van uitstoot en giftige stoffen.

 

Beoordeling EIC Accelerator projecten

Om kans te maken op de EIC Accelerator, moet het project op meerdere manieren beoordeeld worden. Fase 1 van de EIC-beoordeling: een korte aanvraag kan op ieder moment ingediend worden (vanaf 8 april 2021) en worden door experts beoordeeld. Een korte aanvraag bevat:

 • Een aanvraagformulier van 5 pagina’s waarin de innovatie, de potentiële markt en het team worden omschreven.
 • Een pitch deck van maximaal 10 pagina’s.
 • Een video pitch van maximaal 3 minuten waarin het hoofdteam de aanvraag motiveert.

Fase 2 van de EIC Accelerator-beoordeling: is de korte aanvraag in fase 1 goedgekeurd? Dan kan er een volledig voorstel ingediend worden. Het volledige voorstel moet dan vóór één van de twee cut-off data ingediend zijn. Dit voorstel bestaat uit een volledig bedrijfsplan en omvat gedetailleerde informatie omtrent de financiën en structuur van het bedrijf. Binnen 5-6 weken komt het bericht of u uitgenodigd bent voor een face-to-face interview met een EIC (Accelerator) jurypanel. Dit interview vindt ongeveer 9 weken na de deadline plaats. Ongeveer 3 weken na het interview ontvangt u de resultaten.

Het belangrijkste is de hoeveelheid toegevoegde waarde van het project op EU-niveau. De meerwaarde van het project moet voor de EIC Accelerator voldoen aan de gegenereerde kennis die in de EU nog onvoldoende bestaat én een oplossing bieden voor een probleem op EU-niveau. Kortom, het project moet scoren op relevantie en urgentie.

 

Wanneer EIC Accelerator subsidie aanvragen?

De openstellingen voor 2024 zijn:

 • 13 maart 2024
 • 3 oktober 2024

EIC Accelerator aanvragen met Leap

Bent u een ambitieuze mkb’er en houdt u zich bezig met ontwikkeling, groei en internationalisering van het bedrijf? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor de European Innovation Council Transition ofwel EIC Accelerator. Direct weten of u in aanmerking komt voor de EIC Accelerator, of een andere EIC-subsidie, en bent u op zoek naar hulp met het schrijven en indienen van uw EIC-aanvraag? Dan kan Leap u helpen. Onze specialisten weten exact welke informatie relevant is voor uw EIC-aanvraag van de EIC Accelerator. Samen stellen we een kansrijke EIC-aanvraag op!

Accelerator aanvragen?

Wilt u de EIC Accelerator-regeling aanvragen en weten hoe Leap u hierbij kan helpen?

Maak een afspraak

Thomas Boerrigter

Managing Consultant

Direct bellen

Ma t/m vrij: 9.00 - 17.00

Heeft u nog vragen?

Neem contact op! Wij staan voor u klaar.

Neem contact met ons op

Wilt u innoveren, groeien of gewoon eens een ander paar ogen naar uw subsidie- innovatie-inspanningen laten kijken? Neem dan nu contact met ons op!

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

  Thomas Boerrigter

  Managing Consultant

  Of bel direct!
  +31 (0)24 711 33 49

  Ma t/m vrij: 9.00 - 17.00

  OVER LEAP 

  Wij zijn Leap. The Innovation Agency. Wij zijn een gespecialiseerd adviesbureau op het gebied van subsidies, financiering en innovatie voor Nederlandse technologiebedrijven. Met onze branchespecifieke en strategische aanpak kunnen wij voor u het maximale rendement uit innovatiefinanciering en subsidies behalen en daarmee de innovatiekracht van uw organisatie zo groot mogelijk maken. Zo ook bij de EIC Accelerator.

  Met grote passie voor innovatie en technologie werken wij met een team van gedreven experts om relevante subsidiemogelijkheden in kaart te brengen en te benutten op regionaal, nationaal en Europees niveau, zoals bij de EIC Accelerator. Onze consultants spreken de taal van de organisatie en hebben kennis van het subsidielandschap en relevante wet- en regelgeving. Aan de hand van strategisch onderzoek en een subsidie roadmap verzorgen wij kwalitatieve aanvragen van A tot Z die leiden tot een hoge slagingskans en toegekende subsidies. Vanzelfsprekend zorgen wij voor een goede borging van deadlines en administratieve vereisten. Met een aantoonbaar (Internationaal) trackrecord helpen wij ook u graag bij het verzilveren van het maximaal subsidiepotentieel.

  Naast de EIC Accelerator, kunnen wij u ook helpen met subsidieadvies en de aanvraag van mkb idee, WBSO-subsidie, SLIM-subsidie en meer!