EUROPEES FONDS VOOR REGIONALE ONTWIKKELING (EFRO)


Maximale subsidie Max. 1 miljoen
Periode Diverse data
Type
Project
Samenwerking
Type
Bijdrage
Bedrag
Type
subsidie
Regionaal

Om de verschillen tussen Europese regio’s te verkleinen, richtte de Europese Unie (EU) het EFRO op: het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Ook Nederland ontvangt voor de uitvoering van het EFRO-programma geld van de EU, waar u wellicht kans op maakt. Hoe? Dat leest u hieronder

EFRO voor gelijkheid

Hoewel de EFRO vooral in het leven is geroepen voor de minder ontwikkelde regio’s in Europa, kunnen ook meer ontwikkelde regio’s het EFRO-fonds gebruiken. De EFRO is één van de Europese structuurfondsen ter ondersteuning van Europese afspraken. De EFRO is onder andere bedoeld om de belangrijkste regionale onevenwichtigheden in de EU te balanceren, specifiek gericht op de ontwikkelingen in de stedelijke leefomgeving. 

Ook Nederland krijgt een deel uit de Europese EFRO-pot. Hiermee kunnen Nederlandse bedrijven de concurrentiepositie en de werkgelegenheid verbeteren.

 

Nederlandse EFRO

Van de EU krijgt Nederland in totaal € 510 miljoen voor de uitvoering van EFRO-programma’s. Voor de uitvoering van EFRO-programma’s ontvangt Nederland € 510 miljoen van de Europese Unie (EU). Dit geld is voor de periode 2014-2020. Nederland is voor de EFRO in verschillende regio’s opgedeeld:  het landsdeel West ontvangt € 190 miljoen, er gaat €114 miljoen naar Zuid, Noord krijgt €104 miljoen en €100 miljoen is beschikbaar voor Oost. Er is echter wel een kleine kanttekening. De overheid en andere betrokken partijen moeten namelijk ook minstens € 510 miljoen investeren in deze programma’s. Anders gaat de EFRO-pot aan onze Nederlandse neus voorbij.

 

Focuspunten EFRO

Gericht op de leefbaarheid en ontwikkelingen in de stedelijke gebieden, heeft het EFRO 4 prioriteiten:

 • innovatie en onderzoek
 • digitale agenda
 • steun voor het mkb
 • de koolstofarme economie

Nederland richt zich bij de EFRO op 2 van deze doelen: innovatie en koolstofarme economie. Daarbij gaat het vooral om duurzame energie en efficiënter gebruik van energie. Hierbij is het grootste gedeelte gereserveerd voor het mkb.

 

OP NOORD

Is uw MKB-bedrijf gevestigd in een van de noordelijke provincies van Nederland – om precies te zijn in Groningen, Friesland of Drenthe – en zet u in op innovatie en/of een koolstofarme economie? Dan komt het EFRO-programma, een EFRO-subsidie dus in het kader van EFRO OP Noord (voluit Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling Operationeel Programma Noord-Nederland) als geroepen.

 

OP OOST

Bent u in Overijssel en/of Gelderland in samenwerking met andere ondernemers of met een kennisinstelling bezig met het ontwikkelen van een, in algemene zin, innovatief product? Of behelst de samenwerking een project waar het specifiek gaat om het realiseren van CO2-reductie? Dan is financiering vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling Operationele Programma voor Overijssel en Gelderland, kortweg EFRO OP Oost, interessant voor u!

 

OP WEST

Wilt u investeren in uw bedrijf? Werkt u aan het versterken van onderzoek, technologische ontwikkeling of innovatie? Ondersteunt u de omschakeling naar een koolstofarme economie, of levert u een belangrijke bijdrage aan de werkgelegenheid en arbeidsmobiliteit in uw regio? Dan kan het programma Kansen voor West III wel eens interessant voor u zijn. Kansen voor West III is het EFRO-samenwerkingsverband van de Randstadprovincies (Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland) en de grote steden Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht.

 

OPZUID

Draagt u als MKB-ondernemer in Limburg, Noord-Brabant of Zeeland via innovatieve initiatieven bij aan versnelling van de economische ontwikkeling in Zuid-Nederland? Dan zou de EFRO OPZuid-subsidie wel eens interessant voor u kunnen zijn.

 

“OPZuid: Europa investeert in innovatiekracht van circulaire economie, logistiek en maintenance in Zuid-Nederland!”

 

Meer weten over EFRO?

Heeft het bovenstaande over het EFRO u nieuwsgierig gemaakt? Wilt u hierdoor meer weten over deze subsidie vanuit de Europese Unie? Dan helpen wij u graag! Wij hebben veel ervaring met het EFRO en zijn als eerste op de hoogte van de nieuwste subsidieregelingen en aanvraagrondes. 

EFRO-SUBSIDIE AANVRAGEN?

Wilt u een EFRO-regeling aanvragen en weten hoe Leap u hierbij kan helpen?

Maak een afspraak

Claudi van der Vegt

Senior Consultant

Direct bellen

Ma t/m vrij: 9.00 - 17.00

Heeft u nog vragen?

Neem contact op! Wij staan voor u klaar.

Neem contact met ons op

Wilt u innoveren, groeien of gewoon eens een ander paar ogen naar uw subsidie- innovatie-inspanningen laten kijken? Neem dan nu contact met ons op!

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

  Claudi van der Vegt

  Senior Consultant

  Of bel direct!
  +31 (0)24 711 33 49

  Ma t/m vrij: 9.00 - 17.00

  Over Leap 

  Leap is The Innovation Agency. Wij zijn een adviesbureau gespecialiseerd in financiering, innovatie en natuurlijk subsidies voor Nederlandse technologiebedrijven. Wij hanteren een branchespecifieke en strategische aanpak die ervoor zorgt dat we maximaal rendement uit subsidies voor projecten behalen. Zo ook voor het EFRO. Wij zien het maximaliseren van uw innovatiekracht als onze missie!

  Onze gedreven consultants die een passie hebben voor technologie en innovatie, brengen relevante subsidiekansen in kaart. Deze benutten wij deze niet alleen op Europees niveau zoals met EFRO en ook bijvoorbeeld de LIFE-subsidie of de MIT, maar ook op regionaal en nationaal niveau. 

  Wat ons uniek maakt is dat we de taal van uw bedrijf spreken én kennis hebben van het subsidielandschap en bijpassende wet- en regelgeving. Door het uitvoeren van strategisch onderzoek, zetten we een subsidie roadmap uit die voor kwalitatieve aanvragen zorgen. Dit leidt tot een hoge slagingskans en toegekende subsidie van het EFRO.