Europees Parlement op werkbezoek bij Leap in Twente

Werkbezoek EU delegatie

Woensdag 15 mei bezochten VVD-Europarlementariër Caroline Nagtegaal en Bart Groothuis, kandidaat-Europarlementariër voor de VVD, Twente op uitnodiging van Anne-Will Lucas, kwartiermaker van innovatiecampus Kennispark Twente. Tijdens het bezoek, in het kader van de komende Europese verkiezingen, zijn Caroline Nagtegaal en Bart Groothuis uitgebreid geïnformeerd over de ontwikkelingen in Twente op het gebied van innovatie en ondernemerschap.

Uit handen van Victor van der Chijs, bestuursvoorzitter Universiteit Twente, en Jeroen Diepemaat, wethouder stedelijke ontwikkeling, ontving men het eerste exemplaar van het pamflet ‘Th!nk East Netherlands’. Met het pamflet worden nog eens extra de schijnwerpers gericht op de innovatieve kracht van Oost-Nederland.

Rondetafelgesprek met Twentse ondernemers

Het gezelschap werd vervolgens bij Leap ontvangen door Bram de Vries, Managing Consultant te Enschede en Nils Bakker, Managing Director. Tijdens een rondetafelgesprek werd met EU-specialist Frank Kiliaan van Leap en Twentse ondernemers van Nanomi, Lionix, Micronit, Medspray en NX Filtration gesproken over de kansen en belemmeringen bij het ondernemen in Europa. Diverse thema’s passeerden hierbij de revue:

  • Hoe strikte wetgeving een boost kan zijn voor innovaties;
  • Op EU-niveau meer inzetten op specifieke technologie dan alles in de breedte stimuleren;
  • Opvoeren van de snelheid waarmee het unitair octrooi wordt ingevoerd, zodat afzonderlijke octrooiaanvragen naar land tot het verleden gaan behoren;
  • Binnen Horizon Europe een betere balans vinden in het stimuleren van zowel startups als scale-ups;
  • Verwachtingenmanagement: EU-stimuleringsmiddelen voor het mkb vinden in de praktijk vooral een weg naar kennisintensief / R&D-gedreven MKB;
  • Een overheid kan niet alleen als subsidieverstrekker, maar ook als launching customer minstens zo waardevol zijn.

Nagtegaal en Groothuis lieten na afloop weten geïnspireerd te zijn door de Twentse aanpak en innovatiekracht. Nagtegaal: “Deze aanpak verdient de waardering en steun vanuit Europa. Ik heb vandaag een mooi boodschappenlijstje meegekregen waarmee ik na de verkiezingen aan de slag kan!”

Meer weten?