ENERGIE INVESTERINGSAFTREK (EIA-SUBSIDIE)


Periode Doorlopend
Type
Project
Individueel
Type
Bijdrage
Fiscaal
Type
subsidie
nationaal

De EIA-subsidie, ook wel Energie Investeringsaftrek voor ondernemers, is er misschien wel voor uw bedrijf. Leap vertelt u graag alles over de EIA zelf en ook zeker hoe onze subsidiespecialisten u kunnen helpen bij een eventuele aanvraag van de EIA-subsidie. Lees snel verder om te weten hoe wij dit doen.

Is uw bedrijf actief bezig met energiebesparing? In de zin van uitbreidings- en vervangingsinvesteringen in gebouwen, apparatuur en processen? Dan kan er de EIA-subsidie u een handje helpen. Maak bijvoorbeeld gebruik van de investeringsaftrek voor een investering in zonnepanelen, elektrificatie van processen of warmtepompen binnen de Energie Investeringsaftrek. Want dat is dé fiscale regeling – en dus dé subsidie – waarmee de overheid bedrijven ondersteunt die inzetten op energiebesparing. Dit alles doet de regering in de overtuiging dat elke EIA-subsidie direct bijdraagt aan de verduurzaming van energieverbruik en daarmee aan energiebesparing. Meer over de EIA-subsidie leest u hieronder.

Wat is de EIA-subsidie?

De EIA-subsidie is meer dan een subsidieregeling waarmee het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat bedrijven aanmoedigt te investeren in innovatieve, duurzame en energiezuinige technieken middels een fiscale aftrek. De EIA-subsidie is dan ook meer dan een investeringsaftrek op zonnepanelen of een subsidie op warmtepompen in bedrijven. De EIA is vooral een krachtenbundeling van overheid en bedrijfsleven in een gezamenlijke strijd voor energiebesparing en verduurzaming.

 

Hoe kunt u de EIA-subsidie toepassen?

De EIA-subsidie biedt een breed scala aan toepassingsmogelijkheden voor bedrijven die streven naar energiebesparing en duurzaamheid. Van de installatie van zonnepanelen op bedrijfsdaken tot de implementatie van innovatieve warmtepompsystemen en elektrificatie van processen, de EIA is bij uitstek geschikt voor diverse investeringen in duurzame technologieën. Deze veelzijdigheid maakt de regeling aantrekkelijk voor een breed spectrum van bedrijven in diverse sectoren, of ze nu actief zijn in de landbouw, de industrie, de dienstensector, of elders. 

 

Hoe komt u in aanmerking voor de EIA-subsidie?

Voor wie is de EIA-subsidie? Het antwoord op die vraag is heel simpel, bedrijven die investeren in energiebesparende technieken en duurzame energie en voldoen aan de volgende voorwaarden voor een EIA-aanvraag:

 • Het bedrijfsmiddel waarin geïnvesteerd wordt kost minimaal € 2.500,- en voldoet aan de eisen die in de EIA Energielijst staan.
 • Het bedrijf moet in Nederland belastingplichtig zijn voor inkomsten- en/of vennootschapsbelasting (Vpb).
 • De investering mag niet langer dan drie maanden geleden gedaan zijn.

 

Voordelen van de EIA-subsidie

Als een bedrijfsmiddel in aanmerking komt voor de Energie Investeringsaftrek, mag 45,5% van de aanschaf- en voortbrengingskosten in mindering gebracht worden op de fiscale winst. U betaalt dus minder vennootschapsbelasting. Het maximale netto EIA-voordeel bij een maximaal Vpb-percentage van 25,8%? Dat is ongeveer 11,7% van het investeringsbedrag. Op voorwaarde dat de EIA-aanvraag wordt ingediend binnen 3 maanden nadat de opdracht aan de leverancier schriftelijk is bevestigd én dat de EIA-aanvraag ook administratief perfect is opgesteld.

Een investering in een energiebesparend bedrijfsmiddel kan mogelijk in aanmerking komen voor zowel de EIA-subsidie als de MIA-subsidie, de Milieu Investeringsaftrek. Het is dan zaak om te kiezen voor de aanvraag van één van de twee regelingen. Of om de investeringskosten te splitsen in een EIA-aanvraag en een MIA-deel. De specialisten van Leap kunnen u daarbij vanzelfsprekend van dienst zijn. Bijvoorbeeld door er via structureel onderzoek van uw investeringen voor te zorgen dat u optimaal profiteert van fiscale voordelen.

Het succes van Leap met subsidies zoals de EIA

Het succes van Leap

Voorwaarden EIA-subsidie 2024

Om een succesvolle EIA-aanvraag in te dienen, moet uw bedrijf aan enkele voorwaarden voldoen. Het bedrijfsmiddel dient te zijn opgenomen in de EIA-lijst 2024 (specifiek omschreven of generiek omschreven).  Een aanvraag in 2024 voor deze fiscale aftrekregeling wordt ingediend binnen 3 maanden na de datum waarop de opdracht aan de leverancier wordt bevestigd (schriftelijk bewijs). Wanneer een investering in aanmerking komt voor zowel de EIA als de Milieu-investeringsaftrek (MIA), dan dient er zoals gezegd een keuze gemaakt te worden. Er kan gekozen worden voor één van de twee regelingen of de kosten van de investering dienen opgesplitst te worden in een EIA- en een MIA-deel.

 

Wanneer kunt u een EIA-subsidie aanvragen?

Aanvragen kunnen doorlopend worden ingediend. Belangrijk is dat rekening wordt gehouden met de termijn dat er binnen 3 maanden na datum waarop de opdracht aan de leverancier wordt bevestigd, de aanvraag dient te zijn ingediend voor de Energie Investeringsaftrek.

 

Hoe werkt een EIA-aanvraag?

Het aanvragen van de EIA-subsidie kan een complex proces lijken, maar gelukkig hoeft u dit niet alleen te doorlopen. Leap staat voor u klaar om u te ondersteunen bij elke stap van de aanvraagprocedure. Onze specialisten beschikken over de kennis en ervaring om u te begeleiden bij het opstellen van de benodigde documentatie en het indienen van de EIA-aanvraag. Of het nu gaat om het uitwerken van een gedetailleerd investeringsplan of het zorgen voor een tijdige indiening, Leap kan u helpen om het meeste uit de EIA-subsidie te halen. Met onze expertise wordt uw EIA-aanvraag een gestroomlijnd proces, zodat uw bedrijf optimaal kan profiteren van deze waardevolle regeling voor energiebesparing en duurzaamheid.

 

Leap helpt u met de EIA-subsidie

Zojuist heeft u alles kunnen lezen over de EIA-subsidie en wat daar allemaal bij komt kijken. Zit u met de vraag of het iets is voor uw bedrijf om samen met ons actief bezig te zijn met energiebesparing? Dan delen wij graag onze referenties met u. Wij regelen al meerdere jaren de EIA-subsidie voor onze klanten en met trots kunnen wij zeggen dat het met succes gepaard gaat! Neem bijvoorbeeld het verhaal van Royal Eijkelkamp: “Al meer dan acht jaar maken wij gebruik van de expertise van Leap. Expertise inderdaad, want los van dat het een tijdrovende aangelegenheid is, is het echt een vak apart, het succesvol realiseren van subsidietrajecten.”

 

Ook met Pfister Weegtechniek B.V. hebben wij een erg succesvolle samenwerking gerealiseerd: “Leap geeft mij het gevoel oprecht geïnteresseerd te zijn in mijn innovatievraag als ondernemer. Zo is deze vraag aan de hand van het door Leap ontwikkelde innovatie assessment expliciet gemaakt. Deze aanpak verdient wat mij betreft de voorkeur boven het toelichten van allerhande innovatiemodellen die pretenderen mij de weg naar succes te vertellen. “Leap heeft ons handvatten gegeven om op een gestructureerde manier, parallel aan de uitvoering van onze bestaande activiteiten, te werken aan new business initiatieven.”

Dit zijn voorbeelden van twee succesverhalen waar wij erg trots op zijn. Bent u geïnteresseerd om meer referenties te lezen? Lees dan ook zeker de verhalen van Remeha en Boermarke

EIA: veel gestelde vragen

Wat gebeurt er als ik aanklop bij Leap?

Bedrijven komen vaak bij ons met een vraag of er subsidiemogelijkheden zijn voor een specifieke investering die ze gaan doen of hebben gedaan. Het eerste wat we doen is informatie opvragen over de desbetreffende investering. Waar wordt in geïnvesteerd? Is het energiebesparend of brengt het een milieuvoordeel met zich mee? Wat zijn de kosten? Wanneer wordt of is de investering gedaan? Op basis daarvan starten we een onderzoek of de investering in aanmerking komt voor de Energie- of Milieu investeringsaftrek. Bij complexe vraagstukken en/of grote investeringen nemen we contact op met de leverancier en zullen we ook contact zoeken met de subsidieverstrekker om met hen de investering en eventuele EIA/MIA aanvraag voor te bespreken.

Subsidieaanvraag in 5 stappen

1.      Ophalen informatie bij bedrijf of organisatie;
2.      Optioneel: aanvraag toetsen bij de RVO;
3.      Aanvraag indienen in het portaal van de RVO (let op: dit moet binnen drie maanden na  opdrachtbevestiging);
4.      Beantwoorden van aanvullende vragen. Dit is vaak een proces waarbij we informatie ophalen bij de klant en leverancier om die te verwerken in een antwoordbrief;
5.      Na goedkeuring ontvangt u de beschikking.

Hoelang duurt het voor de aanvraag voor een EIA/MIA is ingediend?

Afhankelijk van de complexiteit van de aanvraag en de beschikbaar informatie, kan het indienen van een EIA/MIA aanvraag 1 dag tot soms enkele weken in beslag nemen. De duur van het beoordelingsproces is daarna sterk afhankelijk van het type aanvraag. Over een EIA-aanvraag voor led-verlichting is meestal binnen een maand wel een duidelijk antwoord beschikbaar, voor grote investeringen of investeringen die niet expliciet benoemd staan, duurt het beoordelingsproces vaak meerdere maanden.

Hoe vaak belt Leap met mij?

In principe bellen we één keer met de klant om het project/de investering te bespreken, vervolgens zullen we alle benodigde informatie per e-mail opvragen.

Wat heeft Leap van mij nodig nodig?

Naast de informatie over de investering zelf, hebben we voor het indienen van de aanvraag voor de EIA/MIA een aantal basisgegevens nodig, namelijk:
1.      Bedrijfsgegevens van het bedrijf dat de investering doet, o.a. KvK-nummer;
2.      Kostenoverzicht, bij voorkeur in de vorm van een 2-zijdig getekende opdrachtbevestiging inclusief kosten uitsplitsing/detaillering;
3.      Datum aangaan investeringsverplichting (opdrachtbevestiging);
4.      Moment van ingebruikname.
Voor het beantwoorden van eventuele vragen is het mogelijk dat er andere documenten worden opgevraagd wanneer wij deze niet zelf online kunnen vinden. Bijvoorbeeld indien nog niet aangeleverd: offertes, opdrachtbevestiging, daarnaast informatie nodig voor het berekenen van energiebesparingen of milieuvoordeel of specifieke technische informatie.

Kan ik als bedrijf echt alles loslaten?

Ja, wij ontzorgen de klant volledig. Uiteraard zal de klantinformatie bij ons moeten aanleveren. Maar wij zullen de aanvraag indienen. Zodra het voortraject soepel is verlopen en wij alle informatie beschikbaar hebben, beantwoorden wij ook eventuele vragen zonder tussenkomst van de klant. Is er hele specifieke informatie noodzakelijk, zoals de te verwachten energiebesparing in een specifiek proces, begeleiden wij de klant in het verkrijgen van de juiste informatie. Maar ons streven is om de last bij de klant tot een minimum te beperken.

EIA-subsidie aanvragen?

Wilt u de EIA-regeling aanvragen en weten hoe Leap u hierbij kan helpen?

Maak een afspraak

Chris Hogevonder

Senior Consultant

Direct bellen

Ma t/m vrij: 9.00 - 17.00

Heeft u nog vragen?

Neem contact op! Wij staan voor u klaar.

Neem contact met ons op

Wilt u innoveren, groeien of gewoon eens een ander paar ogen naar uw subsidie- innovatie-inspanningen laten kijken? Neem dan nu contact met ons op!

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

  Chris Hogevonder

  Senior Consultant

  Of bel direct!
  +31 (0)24 711 33 49

  Ma t/m vrij: 9.00 - 17.00

  Over Leap 

  Wij zijn Leap. The Innovation Agency. Wij zijn een adviesbureau gespecialiseerd in subsidies, financiering en innovatie voor Nederlandse technologiebedrijven. Met onze branchespecifieke en strategische aanpak behalen wij voor u het maximale rendement uit innovatiefinanciering en subsidies. Het maximaliseren van de innovatiekracht van uw onderneming is onze missie!

  Met gedreven specialisten die een passie hebben voor technologie en innovatie, brengen wij relevante subsidiemogelijkheden in kaart en benutten wij deze op regionaal, nationaal en Europees niveau. Onze specialisten spreken de taal van uw organisatie én hebben kennis van het subsidielandschap en bijpassende wet- en regelgeving. Aan de hand van strategisch onderzoek en een subsidie roadmap zetten wij kwalitatieve aanvragen neer die zorgen voor een hoge slagingskans en toegekende subsidies. En uiteraard vinden wij een goede borging van deadlines en administratieve vereisten vanzelfsprekend. Met een aantoonbaar (internationaal) trackrecord kunnen wij ook u helpen bij het verzilveren van het maximaal subsidiepotentieel.

  Naast de EIA-subsidie kunnen wij u ook helpen met advies en aanvraag van de Innovatiebox, WBSO-subsidie en meer!