MKB Innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT) - Haalbaarheidsprojecten


Maximale subsidie € 20.000
Periode april
Type
Project
Samenwerking
Type
Bijdrage
Bedrag
Type
subsidie
nationaal

MIT HAALBAARHEID SUBSIDIE

De subsidie voor MIT haalbaarheidsprojecten ondersteunt mkb’ers die aan het begin van een innovatieproces tegen problemen en vraagstukken lopen. Met een MIT-project kunnen technische en economische risico’s in kaart worden gebracht om de drempel voor een opvolgend innovatieproject te verlagen.

De subsidie voor MIT haalbaarheid is één van de twee verschillende instrumenten van de Mkb-Innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT). Naast subsidie voor MIT haalbaarheid kunt u ook subsidie aanvragen voor MIT R&D

Kennis- en innovatieagenda’s

In de Mkb Innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT) werken het ministerie van Economische Zaken en verschillende regio’s in Nederland vanuit een gezamenlijke instrumentenkoffer. Het doel hiervan is om gezamenlijk te werken aan maatschappelijke uitdagingen. Deze uitdagingen zijn concreet vertaald naar doelstellingen binnen zes verschillende Kennis- en Innovatieagenda’s (KIA’s). Het project moet dan ook aansluiting hebben op één van de thema’s van de KIA’s:

 1. Energie & Duurzaamheid
 2. Gezondheid & Zorg
 3. Veiligheid
 4. Sleuteltechnologieën
 5. Landbouw, Water en Voedsel
 6. Maatschappelijk Verdienvermogen

AANVRAAG MIT HAALBAARHEID: WIE KOMEN IN AANMERKING?

De MIT-haalbaarheidssubsidie is bedoeld voor het gehele mkb. Hieronder vallen kleine en middelgrote bedrijven van maximaal 250 medewerkers en een jaaromzet lager dan €50 miljoen en/of balanstotaal van lager dan €43 miljoen.

 

MIT HAALBAARHEID: WAT ZIJN SUBSIDIABELE ACTIVITEITEN/PROJECTEN?

De MIT-haalbaarheidssubsidie wordt verstrekt aan mkb’ers die een MIT-haalbaarheidsproject uitvoeren. Een MIT-haalbaarheidsproject bestaat uit:

 • Het uitvoeren van een haalbaarheidsstudie
  • Bijv. deskresearch, literatuuronderzoek, patentonderzoek, marktverkenning, concurrentieanalyse, inventarisatie van beschikbare technologie en potentiële partners.
 • Combinatie van haalbaarheidsstudie en experimentele ontwikkeling of industrieel onderzoek
  • Bijv. bovenstaande gecombineerd met: het opdoen van nieuwe kennis en vaardigheden om bestaande producten/processen/diensten te verbeteren, het ontwikkelen van een prototype in labomgeving of het ontwikkelen van een bruikbaar (deel van een) prototype voor testen en validatie.

Let op: een MIT-haalbaarheidsproject bestaat voor ten minste 60% uit een haalbaarheidsstudie.

 

MIT HAALBAARHEID: WAT IS DE SUBSIDIEBIJDRAGE?

MIT-haalbaarheidsstudies zijn bedoeld om vooraf de technische en economische risico’s en mogelijkheden van een innovatietraject in kaart te brengen. Hierbij is ook een klein deel experimentele ontwikkeling van een basic prototype mogelijk. De bijdrage van de subsidie bedraagt een vast bedrag van € 20.000,-.

 

WAT ZIJN DE BELANGRIJKE VOORWAARDEN EN CRITERIA?

 • Het project mag nog niet gestart zijn.
 • Haalbaarheidsprojecten zijn uitsluitend individueel aan te vragen.
 • Het project moet bijdragen aan een gezond, schoon en veilige regio door aan te sluiten op (één van) de maatschappelijke missies en de daarbij opgestelde Kennis- en Innovatie Agenda’s (KIA).
 • Projecten worden beoordeeld op basis van de mate van:
  • Innovativiteit: Is de innovatie uniek voor Nederland? Hoe groot is het onderscheidend vermogen ten opzichte van (internationale) ontwikkelingen of alternatieven?
  • Economisch perspectief: Is er een markt voor de innovatie en is dit haalbaar? Kan de aanvrager deze marktbenadering uitvoeren?

 

WAT IS DE INDIENINGSTERMIJN?

De openstelling van de subsidie voor MIT-haalbaarheid in 2024 zal waarschijnlijk begin april zijn. De aanvragen worden beoordeeld op basis van binnenkomst. Het advies is om de dag van de openstelling de aanvraag in te dienen.

 

Regel uw MIT-haalbaarheid subsidie met Leap

Nu u op de hoogte bent van wat de MIT-haalbaarheid subsidie inhoudt en wanneer u ervoor in aanmerking komt, vertellen we graag meer over onze samenwerkingen met deze subsidie. Lees de referenties van onze klanten waarvoor wij al jaren met succes subsidies aanvragen. Neem de referentie van Wafilin Systems: ‘’Waar we eigenlijk eerst wat terughoudend waren richting een nieuwe samenwerking met een nieuwe subsidieadviseur, zijn we uiteindelijk toch wel heel blij dat we die relatie met Leap zijn aangegaan. Het heeft geleid tot een mooi project in de vorm van die VIDA-regeling en zij begrijpen heel goed de technologie die wij hier ontwikkelen.’’

Ook bij PCV Group, een technische partner voor end-to-end productontwikkeling van consumenten-, industriële en medische producten, heeft Leap meerdere subsidies met succes aangevraagd, waaronder de MIT-haalbaarheid: ‘’Leap heeft geholpen om de subsidieaanvraag te doen zodat we onze kosten hebben kunnen reduceren. De samenwerking met Mazars en Leap is essentieel omdat zij de deskundige zijn op dit gebied en zij kunnen helpen om een goed en realiseerbaar plan te maken. Hierdoor hebben wij heel effectief dit kunnen uitvoeren.’’

Bekijk ook de referenties van VMB Automation en Nyink voor meer inspirerende verhalen met betrekking tot de MIT-haalbaarheid.

MIT-subsidie aanvragen?

Wilt u de MIT Haalbaarheid subsidie aanvragen en weten hoe Leap u hierbij kan helpen?

Maak een afspraak

Claudi van der Vegt

Senior Consultant

Direct bellen

Ma t/m vrij: 9.00 - 17.00

Heeft u nog vragen?

Neem contact op! Wij staan voor u klaar.

Neem contact met ons op

Wilt u innoveren, groeien of gewoon eens een ander paar ogen naar uw subsidie- innovatie-inspanningen laten kijken? Neem dan nu contact met ons op!

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

  Claudi van der Vegt

  Senior Consultant

  Of bel direct!
  +31 (0)24 711 33 49

  Ma t/m vrij: 9.00 - 17.00

  OVER LEAP 

  Wij zijn Leap. The Innovation Agency. Wij zijn een adviesbureau met expertise in subsidies, financiering en innovatie voor technologiebedrijven in Nederland. Met onze branchespecifieke en strategische aanpak behalen wij voor uw organisatie het maximale rendement uit innovatiefinanciering en subsidies. Samen maken we de innovatiekracht van uw organisatie zo groot mogelijk.

  Wij werken met een team van gedreven specialisten met een passie voor technologie en innovatie om relevante subsidiemogelijkheden in kaart te brengen en te verzilveren op regionaal, nationaal en Europees niveau. Onze experts spreken de taal van de organisatie en weten alles van het subsidielandschap en relevante wet- en regelgeving. Aan de hand van strategisch onderzoek en een subsidie roadmap verzorgen wij kwalitatieve aanvragen van A tot Z die resulteren in een hoge slagingskans en toegekende subsidies. Daarbij zorgen wij uiteraard voor een goede borging van deadlines en administratieve vereisten. Met een aantoonbaar (internationaal) trackrecord helpen wij ook u graag bij het verzilveren van uw maximaal subsidiepotentieel.

  Naast de subsidie voor MIT haalbaarheid kunnen wij u ook helpen met subsidieadvies en aanvraag van de SLIM-subsidie, WBSO-subsidie en meer!