OP Noord


Periode Diverse data
Type
Project
Samenwerking
Type
Bijdrage
Bedrag
Type
subsidie
Regionaal

OP Noord is een Europees subsidieprogramma voor de noordelijke Nederlandse provincies Groningen, Friesland en Drenthe. Mkb-ondernemers die bijdragen aan de economische ontwikkeling in deze Noordelijke regio’s maken kans op de OP Noord-subsidie. Bent u zo’n ondernemer zich inzet voor een innovatieve en/of koolstofarme economie? Dan komt de OP Noord-subsidie als geroepen.

OP Noord-subsidie als onderdeel van EFRO

De OP Noord-subsidie is onderdeel het EFRO-programma, voluit Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Om de verschillen tussen Europese regio’s te verkleinen, richtte de Europese Unie (EU) het EFRO op. Ook Nederland ontvangt voor de uitvoering van het EFRO-programma geld van de EU, verdeeld over verschillende regio’s. Hieronder valt, voor de noordelijke regio’s, de OP Noord-subsidie: Operationeel Programma Noord-Nederland.

 

EFRO OP NOORD: SAMEN WERKEN AAN EEN KOOLSTOFARME(RE) ECONOMIE

EFRO OP Noord is een gezamenlijk subsidieprogramma van de provincies Drenthe, Friesland en Groningen, verenigd in het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN). Het programma, dat voor een groot deel wordt gefinancierd vanuit het EFRO, is bedoeld om via subsidies aan het mkb de regionale economie in het noorden een boost te geven. Deze subsidies zijn met name gericht op versterking van onderzoek, technologische ontwikkeling en innovatie en ondersteuning richting een koolstofarme(re) economie.

 

“OP NOORD SUBSIDIE: DÉ BOOST VOOR HET NOORDELIJKE MKB, DÉ BOOST NAAR EEN NOG INNOVATIEVER NOORD-NEDERLAND!”

 

EFRO OP NOORD-SUBSIDIEAANVRAGEN: WIE KOMEN IN AANMERKING?

Het EFRO OP Noord-subsidieprogramma richt zich op het mkb en kennisinstellingen in Noord-Nederland. Met de focus daarbij op toepassers, ontwikkelaars en (zij het in mindere mate) op koplopers.

 

EFRO OP NOORD-PROGRAMMA

Het EFRO OP Noord-subsidieprogramma kent 4 verschillende uitvoeringsregelingen:

 • VIA Plus 2018: de VIA-subsidie is er voor individuele dan wel samenwerkende organisaties gericht op innovatie én voor individuele dan wel samenwerkende organisaties gericht op CO2-reductie. Belangrijkste voorwaarde om er voor in aanmerking te kunnen komen is bijdragen aan het maatschappelijk belang. Het subsidiepercentage ligt tussen 35-50 %, zonder een maximum bedrag.
 • Kennisontwikkeling 2018: deze subsidie is bedoeld om het mkb te ondersteunen bij het aanboren, ontwikkelen en toepassen van nieuwe kennis. Voorwaarde daarbij is dat er sprake is van samenwerking met andere ondernemers binnen het mkb en kennisinstellingen in Noord-Nederland. Bovendien moet kennisuitwisseling centraal staan in de samenwerking voor de OP Noord-subsidie. Het subsidiepercentage bedraagt maximaal 40% van de subsidiabele kosten en minimaal € 100.000,-.
 • Valorisatie 2018: deze subsidie is er om bedrijven en kennisinstellingen aan te jagen bij het ontwikkelen van kansrijke innovatieve producten en diensten, die bovendien extra banen opleveren in de regio. Het gaat daarbij om projecten en diensten met de focus op innovatie, valorisatie en op reductie van CO2-uitstoot. De hoogte van de OP Noord-subsidie bedraagt 30% van de subsidiabele kosten, met een minimum van € 100.000,-.
 • Open Innovatie Call: deze subsidie heeft tot doel het stimuleren van samenwerking tussen bedrijfsleven en kennisinstellingen om juist vanuit gezamenlijkheid de basis te leggen voor samenhangende innovaties. Meest kansrijk daarbij zijn initiatieven die bijdragen aan het vergroten van het innovatief vermogen van ondernemers binnen het mkb. De hoogte van de subsidie binnen de OP Noord bedraagt 40% van de subsidiabele kosten voor een periode van maximaal vier jaar.

 

Meer weten over OP Noord-subsidie?

Heeft wat u gelezen heeft u nieuwsgierig gemaakt naar meer informatie rondom de OP Noord-subsidie? Dan helpen wij u natuurlijk graag verder! Wij hebben veel ervaring met alle subsidies rondom het EFRO en zijn als eerste op de hoogte van de nieuwste subsidieregelingen en aanvraagrondes. Daarbij kunt u dus ook bij ons aankloppen met vragen over OPZuid, EFRO Oost en Kansen voor West.

OP Noord AANVRAGEN?

Wilt u de Op Noord-regeling aanvragen en weten hoe Leap u hierbij kan helpen?

Maak een afspraak

Claudi van der Vegt

Senior Consultant

Direct bellen

Ma t/m vrij: 9.00 - 17.00

Heeft u nog vragen?

Neem contact op! Wij staan voor u klaar.

Neem contact met ons op

Wilt u innoveren, groeien of gewoon eens een ander paar ogen naar uw subsidie- innovatie-inspanningen laten kijken? Neem dan nu contact met ons op!

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

  Claudi van der Vegt

  Senior Consultant

  Of bel direct!
  +31 (0)24 711 33 49

  Ma t/m vrij: 9.00 - 17.00

  Over Leap 

  Leap is The Innovation Agency. Wij zijn een adviesbureau gespecialiseerd in financiering, innovatie en natuurlijk subsidies voor Nederlandse technologiebedrijven. Wij hanteren een branchespecifieke en strategische aanpak die ervoor zorgt dat we maximaal rendement uit subsidies voor projecten behalen. Zo ook voor het EFRO en de OP Noord-subsidie. Wij zien het maximaliseren van uw innovatiekracht als onze missie!

  Onze gedreven consultants die een passie hebben voor technologie en innovatie, brengen relevante subsidiekansen in kaart. Deze benutten wij deze niet alleen op Europees niveau zoals met OP Noord en ook bijvoorbeeld de MIT of de LIFE-subsidie, maar ook op regionaal en nationaal niveau. 

  Wat ons uniek maakt is dat we de taal van uw bedrijf spreken én kennis hebben van het subsidielandschap en bijpassende wet- en regelgeving. Door het uitvoeren van strategisch onderzoek, zetten we een subsidie roadmap uit die voor kwalitatieve aanvragen zorgen. Dit leidt tot een hoge slagingskans en toegekende subsidie van het EFRO.