MIT R&D SUBSIDIE


Maximale subsidie € 350.000
Periode juni, juli, aug, sept
Type
Project
Individueel
Type
Bijdrage
Bedrag
Type
subsidie
nationaal

De subsidie voor mkb innovatiestimulering Regio en Topsectoren MIT – R&D-samenwerkingsprojecten ondersteunt mkb’ers die in samenwerking een innovatief product, proces of dienst ontwikkelen. De volgende varianten zijn voor 2024 binnen de regeling beschikbaar:

 • Kleine R&D-samenwerkingsprojecten
 • Grote R&D-samenwerkingsprojecten

De MIT Onderzoek & Ontwikkeling Samenwerking bevordert vernieuwende initiatieven. Samen met collega-mkb’ers kunt u een subsidie aanvragen voor een R&D-project. Dit project richt zich op het creëren van een innovatief product, dienst of methode die marktgericht is. Subsidies kunnen oplopen tot 35% van de uitgaven, waaronder salarissen, uitrusting en grondstoffen. Naast subsidie voor MIT R&D-Samenwerkingsprojecten kunt u ook subsidie aanvragen voor MIT-haalbaarheid

Kennis- en Innovatieagenda’s

In de mkb Innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT) werken het ministerie van Economische Zaken en verschillende regio’s in Nederland vanuit een gezamenlijke instrumentenkoffer. Het doel hiervan is om samen te werken aan maatschappelijke uitdagingen. Deze maatschappelijke uitdagingen zijn vertaald naar doelstellingen binnen zes verschillende Kennis- en Innovatieagenda’s, ofwel KIA’s. Het project moet dan ook aansluiting hebben op één van onderstaande sectoren, om kans te maken op een MIT R&D subsidie:

 

 1. Energie & Duurzaamheid
 2. Gezondheid & Zorg
 3. Veiligheid
 4. Sleuteltechnologieën
 5. Landbouw, Water en Voedsel
 6. Maatschappelijk Verdienvermogen

Voor wie is de MIT R&D subsidie?

De subsidie voor MIT R&D samenwerking is bedoeld voor het gehele mkb. Hiertoe behoren kleine en middelgrote bedrijven van maximaal 250 medewerkers en een jaaromzet lager dan € 50 miljoen en/of balanstotaal van lager dan € 43 miljoen.

 

Wanneer komt u in aanmerking voor de MIT R&D subsidie?

Onder subsidiabele kosten worden o.a. loonkosten, materiaalkosten, kosten voor gebruik van machines en apparatuur (bijv. afschrijving) en kosten van derden (offertes) gerekend.

 

R&D-samenwerkingsprojecten worden beoordeeld op basis van:

 • Innovativiteit: is de innovatie uniek voor Nederland? Hoe groot is het onderscheidend vermogen ten opzichte van (internationale) ontwikkelingen of alternatieven?
 • Economisch perspectief: is er een markt voor de innovatie en is dit haalbaar? Kan de aanvrager deze marktbenadering uitvoeren?
 • Kwaliteit van de samenwerking: in hoeverre zijn de deelnemers complementair? Zijn de capaciteiten van het team met bijbehorende projectorganisatie reëel ingeschat?
 • Impact: wat is de verwachte impact op één of meer van de betreffende maatschappelijke KIA’s?

 

Waar kunt u een MIT R&D subsidie voor krijgen?

Je kunt een MIT R&D subsidie krijgen voor het financieren kostenposten. Zo is de subsidie beschikbaar voor het dekken van personeelskosten voor onderzoekers, technici en ondersteunend personeel tijdens het project. Ook kunnen de kosten van het contractonderzoek en de octrooien ermee worden gedekt. Het MIT R&D subsidie is er ook om (afschrijvings)kosten van apparatuur, gebouwen en gronden mee te betalen. Maak je algemene kosten of andere operationele uitgaven, zoals materiaal of producten, dan kun je daar de MIT R&D subsidie ook voor gebruiken.

 

Wat is de subsidiebijdrage voor MIT R&D?

Wanneer je in aanmerking komt voor de MIT R&D subsidie heeft te maken met wat voor samenwerkingsproject je aan de slag gaat. Hieronder hebben we de verschillen in kaart gebracht.

Kleine R&D-samenwerkingsprojecten

Voor kleine R&D-samenwerkingsprojecten bedragen de kosten die in aanmerking komen voor subsidie minder dan € 571.428. De toegekende MIT R&D subsidie varieert tussen € 50.000 en € 200.000 voor elk innovatieproject, met een bereik van € 25.000 tot € 100.000 voor elke betrokken partij.

Grote R&D-samenwerkingsprojecten

Voor grote R&D-samenwerkingsprojecten bedragen de kosten die in aanmerking komen voor subsidie meer dan € 571.428. De toegekende MIT R&D subsidie is minimaal tussen € 200.000 en maximaal € 350.000 voor elk innovatieproject, met een bereik van € 25.000 tot € 175.000 voor elke betrokken partij.

 

Wat is de MIT R&D indieningstermijn?

De openstelling van de MIT R&D subsidie voor Kleine en Grote R&D-samenwerkingsprojecten in 2024, gebaseerd op het tenderprincipe. Aanvragen worden op basis van toegekende punten beoordeeld.

Begin juni 2024 is de MIT R&D geopend. Deze sluit weer op dinsdag 17 september 2024. Wees hier snel bij en wacht niet tot het laatste moment: onze experts hebben vaak enkele weken nodig voor een succesvolle aanvraag.

 

Leap helpt u met de subsidieaanvraag voor MIT R&D samenwerking

U heeft wellicht al veel informatie kunnen vinden over de MIT R&D subsidie: wat het is en wanneer u in aanmerking komt voor een subsidie. Wij van Leap regelen al jaren de MIT R&D subsidie voor onze klanten en mét succes. Lees een van de vele referenties van onze klanten over hun MIT R&D subsidieaanvraag. Bijvoorbeeld het verhaal van de Matrixian Group: ̈’’Leap is niet zomaar ons subsidiebureau, Leap is met recht onze subsidieadviseur. Met overzicht van en inzicht in het hele spectrum van stimuleringsmaatregelen. Bovendien is Leap thuis in onze wereld, de wereld dus van automatisering, IT en data. Leap spreekt onze taal. Wij begrijpen elkaar.”

Ook voor Royal Eijkelkamp hebben we meerdere projecten succesvol afgerond: “Al meer dan acht jaar maken wij gebruik van de expertise van Leap. Expertise inderdaad, want los van dat het een tijdrovende aangelegenheid is, is het echt een vak apart, het succesvol realiseren van subsidietrajecten.”

Wilt u meer lezen over hoe wij verschillende organisaties hebben geholpen met een subsidieaanvraag, bekijk dan zeker eens de referenties van Inepro Group en Total Reality BV.

MIT R&D: VEEL GESTELDE VRAGEN

Wat is MIT?

Mkb Innovatiestimulering Regio en Topsectoren

Voor wie is de MIT bedoeld?

De subsidie voor MIT R&D samenwerking is bedoeld voor het gehele mkb. Hiertoe behoren kleine en middelgrote bedrijven van maximaal 250 medewerkers en een jaaromzet lager dan €50 miljoen en/of balanstotaal van lager dan €43 miljoen.

Welke kosten zijn subsidiabel?

Onder subsidiabele kosten worden o.a. loonkosten, materiaalkosten, kosten voor gebruik van machines en apparatuur (bijv. afschrijving) en kosten van derden (offertes) gerekend.

MIT-subsidie aanvragen?

Wilt u de MIT R&D-samenwerkingsprojecten subsidie aanvragen en weten hoe Leap u hierbij kan helpen?

Maak een afspraak

Claudi van der Vegt

Senior Consultant

Direct bellen

Ma t/m vrij: 9.00 - 17.00

Heeft u nog vragen?

Neem contact op! Wij staan voor u klaar.

Neem contact met ons op

Wilt u innoveren, groeien of gewoon eens een ander paar ogen naar uw subsidie- innovatie-inspanningen laten kijken? Neem dan nu contact met ons op!

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

  Claudi van der Vegt

  Senior Consultant

  Of bel direct!
  +31 (0)24 711 33 49

  Ma t/m vrij: 9.00 - 17.00

  OVER LEAP 

  Wij zijn Leap. The Innovation Agency. Wij zijn een adviesbureau die gespecialiseerd is in subsidies, financiering en innovatie voor Nederlandse technologiebedrijven. Met onze branchespecifieke en strategische aanpak behalen wij voor u het maximale rendement uit innovatiefinanciering en subsidies. Samen zorgen we voor een maximale innovatiekracht van uw onderneming.

   

  Met grote passie voor technologie en innovatie en een team van gedreven consultants brengen wij relevante subsidiemogelijkheden in kaart en benutten wij deze op regionaal, nationaal en Europees niveau. Onze consultants spreken de taal van uw organisatie en zijn bekend met het subsidielandschap en bijpassende wet- en regelgeving. Door middel van strategisch onderzoek en een subsidie roadmap zetten wij kwalitatieve aanvragen van A tot Z neer die zorgen voor een hoge slagingskans en toegekende subsidies. Wij dragen daarbij uiteraard zorg voor een goede borging van deadlines en administratieve vereisten. Met een aantoonbaar (internationaal) trackrecord kunnen wij ook u helpen bij het verzilveren van het maximaal subsidiepotentieel.

  Naast de MIT-R&D-subsidie kunnen wij u ook helpen met advies en aanvraag van mkb idee (nieuwsbericht), SLIM-subsidie, WBSO-subsidie en meer!