MIT R&D SUBSIDIE


Maximale subsidie € 350.000
Periode juni, juli, aug, sept
Type
Project
Individueel
Type
Bijdrage
Bedrag
Type
subsidie
nationaal

De subsidie voor MKB innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT) – R&D-samenwerkingsprojecten ondersteunt mkb’ers die in samenwerking een innovatief product, proces of dienst ontwikkelen. De volgende varianten zijn voor 2023 binnen de regeling beschikbaar:

 • Kleine R&D-samenwerkingsprojecten
 • Grote R&D-samenwerkingsprojecten

De subsidie voor MIT R&D-Samenwerkingsprojecten is één van de instrumenten van de Mkb-Innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT). Naast subsidie voor MIT R&D-Samenwerkingsprojecten kunt u ook subsidie aanvragen voor MIT haalbaarheid.

Kennis- en Innovatieagenda’s

In de Mkb Innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT) werken het ministerie van Economische Zaken en verschillende regio’s in Nederland vanuit een gezamenlijke instrumentenkoffer. Het doel hiervan is om samen te werken aan maatschappelijke uitdagingen. Deze maatschappelijke uitdagingen zijn vertaald naar doelstellingen binnen zes verschillende Kennis- en Innovatieagenda’s, ofwel KIA’s. Het project moet dan ook aansluiting hebben op één van onderstaande KIA’s:

 1. Energie & Duurzaamheid
 2. Gezondheid & Zorg
 3. Veiligheid
 4. Sleuteltechnologieën
 5. Landbouw, Water en Voedsel
 6. Maatschappelijk Verdienvermogen

AANVRAAG MIT R&D: WIE KOMEN IN AANMERKING?

De subsidie voor MIT R&D samenwerking is bedoeld voor het gehele mkb. Hiertoe behoren kleine en middelgrote bedrijven van maximaal 250 medewerkers en een jaaromzet lager dan €50 miljoen en/of balanstotaal van lager dan €43 miljoen.

 

MIT R&D: WELKE PROJECTEN KOMEN IN AANMERKING?

Onder subsidiabele kosten worden o.a. loonkosten, materiaalkosten, kosten voor gebruik van machines en apparatuur (bijv. afschrijving) en kosten van derden (offertes) gerekend.

Projecten worden beoordeeld op basis van:

 • Innovativiteit: is de innovatie uniek voor Nederland? Hoe groot is het onderscheidend vermogen ten opzichte van (internationale) ontwikkelingen of alternatieven?
 • Economisch perspectief: is er een markt voor de innovatie en is dit haalbaar? Kan de aanvrager deze marktbenadering uitvoeren?
 • Kwaliteit van de samenwerking: in hoeverre zijn de deelnemers complementair? Zijn de capaciteiten van het team met bijbehorende projectorganisatie reëel ingeschat?
 • Impact: wat is de verwachte impact op één of meer van de betreffende maatschappelijke KIA’s?

 

WAT IS DE SUBSIDIEBIJDRAGE VOOR MIT R&D?

Kleine R&D-samenwerkingsprojecten zijn bedoeld voor samenwerkingsprojecten met minimaal twee mkb-bedrijven op het gebied van industrieel onderzoek en/of experimentele ontwikkeling. De subsidie bedraagt 35% over de subsidiabele kosten. De subsidie is minimaal € 50.000,- en maximaal € 200.000,- per innovatieproject, waarvan maximaal € 100.000,- per deelnemer.

Grote R&D-samenwerkingsprojecten zijn bedoeld voor projecten met minimaal twee mkb-bedrijven op het gebied van industrieel onderzoek en/of experimentele ontwikkeling. De subsidie bedraagt 35% van de subsidiabele kosten. De subsidie is minimaal € 200.000,- en maximaal € 350.000,- per innovatieproject, waarvan maximaal € 175.000,- per deelnemer.

 

WAT IS DE INDIENINGSTERMIJN?

De openstelling van de MIT R&D subsidie voor Kleine en Grote R&D-samenwerkingsprojecten is 6 juni 2023 t/m 12 september 2023, gebaseerd op het tenderprincipe. Aanvragen worden op basis van kwaliteit beoordeeld.

 

MIT R&D SUBSIDIE AANVRAGEN MET LEAP

Bent u mkb’er en ontwikkelt u in samenwerking met tenminste twee andere mkb-ondernemingen een innovatief product, proces of dienst? En bent u benieuwd of uw activiteiten subsidiabel zijn? Of bent u op zoek naar hulp bij het indienen van uw subsidieaanvraag? Dan kan Leap u helpen! Wij kunnen de haalbaarheid van uw MIT-R&D-samenwerkingsproject toetsen en samen een kansrijke subsidieaanvraag en schrijven en indienen. Wij hebben al veel mkb-ondernemingen geholpen.

MIT R&D: VEEL GESTELDE VRAGEN

Wat is MIT?

Mkb Innovatiestimulering Regio en Topsectoren

Voor wie is de MIT bedoeld?

De subsidie voor MIT R&D samenwerking is bedoeld voor het gehele mkb. Hiertoe behoren kleine en middelgrote bedrijven van maximaal 250 medewerkers en een jaaromzet lager dan €50 miljoen en/of balanstotaal van lager dan €43 miljoen.

Welke kosten zijn subsidiabel?

Onder subsidiabele kosten worden o.a. loonkosten, materiaalkosten, kosten voor gebruik van machines en apparatuur (bijv. afschrijving) en kosten van derden (offertes) gerekend.

MIT-subsidie aanvragen?

Wilt u de MIT R&D-samenwerkingsprojecten subsidie aanvragen en weten hoe Leap u hierbij kan helpen?

Maak een afspraak

Claudi van der Vegt

Senior Consultant

Direct bellen

Ma t/m vrij: 9.00 - 17.00

Heeft u nog vragen?

Neem contact op! Wij staan voor u klaar.

Neem contact met ons op

Wilt u innoveren, groeien of gewoon eens een ander paar ogen naar uw subsidie- innovatie-inspanningen laten kijken? Neem dan nu contact met ons op!

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

  Claudi van der Vegt

  Senior Consultant

  Of bel direct!
  +31 (0)24 711 33 49

  Ma t/m vrij: 9.00 - 17.00

  OVER LEAP 

  Wij zijn Leap. The Innovation Agency. Wij zijn een adviesbureau die gespecialiseerd is in subsidies, financiering en innovatie voor Nederlandse technologiebedrijven. Met onze branchespecifieke en strategische aanpak behalen wij voor u het maximale rendement uit innovatiefinanciering en subsidies. Samen zorgen we voor een maximale innovatiekracht van uw onderneming.

   

  Met grote passie voor technologie en innovatie en een team van gedreven consultants brengen wij relevante subsidiemogelijkheden in kaart en benutten wij deze op regionaal, nationaal en Europees niveau. Onze consultants spreken de taal van uw organisatie en zijn bekend met het subsidielandschap en bijpassende wet- en regelgeving. Door middel van strategisch onderzoek en een subsidie roadmap zetten wij kwalitatieve aanvragen van A tot Z neer die zorgen voor een hoge slagingskans en toegekende subsidies. Wij dragen daarbij uiteraard zorg voor een goede borging van deadlines en administratieve vereisten. Met een aantoonbaar (internationaal) trackrecord kunnen wij ook u helpen bij het verzilveren van het maximaal subsidiepotentieel.

  Naast de MIT-R&D-subsidie kunnen wij u ook helpen met advies en aanvraag van mkb idee (nieuwsbericht), SLIM-subsidie, WBSO-subsidie en meer!