Topsector Energieregelingen (TSE)
TSE, voluit Topsector Energie, is een subsidie van jaarlijks zo’n € 130 miljoen subsidie aan projecten en onderzoek op het gebied van energie-innovaties. De projecten die in aanmerking komen voor TSE subsidie zijn combinaties van fundamenteel onderzoek, industrieel onderzoek, experimentele ontwikkeling en demonstratie.
De gemeenschappelijke noemer van deze projecten: ze dragen allemaal bij aan het realiseren van de CO2-doelstellingen uit het Klimaatakkoord. Bovendien versterken ze onze concurrentiekracht, werkgelegenheid en welvaart.
TSE subsidie aanvragen: wie komen in aanmerking?
Het aanvragen van een TSE subsidie staat open voor ondernemers, eindgebruikers, wetenschappers en kennisinstellingen.
“TSE subsidie: meer energie-innovaties, meer concurrentiekracht, meer werkgelegenheid, meer welvaart én een beter klimaat!”
TSE subsidie aanvragen: de voorwaarden
Om aanspraak te kunnen maken op een TSE subsidie gelden de volgende voorwaarden:
- Het project kan niet volledig worden uitbesteed; de inhuur van derden telt niet als daadwerkelijke samenwerking voor eigen rekening en risico.
- Voor een demonstratieproject geldt dat kosten aan derden maximaal 50% mogen bedragen van de investeringskosten minus de referentiekosten.
- Het projecten mag niet gestart zijn voordat de subsidieaanvraag wordt ingediend.
- Het project moeten uiterlijk 6 maanden na de beschikking beginnen.
- Het project moet technisch en economisch haalbaar zijn.
Topsector Energie subsidies
Demonstratie energie-innovatie (DEI+)
- Energie-innovatie
- CO2-reductie in de industrie (inclusief CCUS (Carbon Capture, Utilisation and Storage) en recylcing)
- Flexibilisering van het elektriciteitsnet – pilots DEI
- Ruimtelijke inpassing grootschalige energieopwekking met zon of wind
- Aardgasloze woningen, wijken en gebouwen
Hernieuwbare Energie (HER+)
Projecten die bijdragen aan minder uitstoot in 2030 komen in aanmerking voor HER+ subsidie. Organisaties krijgen subsidie voor innovatieve projecten gericht op hernieuwbare energie, restwarmte, waterstof door elektrolyse en CO2-afvang en -opslag. Uw project moet in TRL fase 6 tot en met 8 zitten om in aanmerking te komen voor HER+ subsidie.
Versnelde klimaatinvesteringen industrie (VEKI)
Investeringen in CO2-besparende maatregelen door industriebedrijven komen in aanmerking voor subsidie vanuit de Versnelde klimaatinvesteringen industrie (VEKI). Denk hierbij aan investeringen gericht op energie-efficiëntie, recycling en hergebruik van afval, lokale infrastructuur of overige CO2-reducerened maatregelen.
Missiegedreven Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie (MOOI)
De subsidies zijn bedoeld voor stevige samenwerkingsprojecten met meerjarig onderzoek rondom bepaalde innovaties en uitdagingen (‘missies’), met een integrale multidisciplinaire aanpak, die worden uitgevoerd door een breed samengesteld consortium met minstens drie ondernemingen.
De MOOI draait in 2024 om drie missies, die elk bestaan uit diverse innovatiethema’s:
- Missie ‘Elektriciteit’: 1) innovaties voor snellere ontwikkeling van windenergie op zee, 2) arbeids- en materiaalbesparende innovaties voor hernieuwbare elektriciteitsproductie op land, en 3) innovaties gericht op meervoudig ruimtegebruik bij hernieuwbare elektriciteitsproductie op land
- Missie ‘Gebouwde omgeving‘: 1) innovatieve verduurzamingsoplossingen voor de verduurzamingsopgave van de bestaande gebouwde omgeving, en 2) innovaties die bijdragen aan een toekomstbestendig energiesysteem voor woonwijken, bedrijventerreinen, kantoor- of winkelgebieden.
- Missie ‘Industrie’: 1) procesvernieuwing door middel van elektrificatie en keteninnovaties, 2) duurzame grondstoffen en tussenproducten gebaseerd op CO en CO2, en 3) het nieuwe thema ‘Biobased Circular’.
TSE Industrie studies
Waarvoor kunt u subsidie ontvangen?
Bent u bezig met het testen of demonstreren van een innovatie of uitontwikkelde technologie die helpt de CO2-uitstoot in industriële processen te verminderen tegen lage kosten? Dan kunt u subsidie aanvragen bij de TSE Industrie regeling. Dit biedt de kans om te onderzoeken of uw technologie haalbaar is en welke milieu-investeringen nodig zijn. Er zijn drie typen studies waarvoor u subsidie kunt aanvragen:
- Haalbaarheidsstudie: Deze studie helpt u voorbereiden op een pilotproject. U doet deskresearch om te bepalen of het project levensvatbaar is en welke stappen nodig zijn om het uit te voeren.
- Milieustudie: Gericht op de voorbereiding van een demonstratieproject of de implementatie van een al uitontwikkelde technologie. U onderzoekt welke investeringen nodig zijn om een hoger milieubeschermingsniveau te bereiken.
- Vergelijkbare studie: U onderzoekt een milieu-investering in een demonstratieproject of in een project met een al uitontwikkelde technologie die niet onder een milieustudie valt. Voor deze aanvraag is een de minimisverklaring vereist.
Programma TSE Industrie studies
Uw onderzoeksproject moet onder één van de volgende voorwaarden vallen om in aanmerking te komen voor de subsidie TSE Industrie studies.
- CO2-reducerende maatregelen in de industrie anders dan waterstof en groene chemie
- Waterstof en groene chemie (GroenvermogenNL) Dit programmaonderdeel heeft een eigen budget van € 10 miljoen en is open voor aanvragen van 1 mei 2024 t/m 31 maart 2025.
 De subsidie Waterstof en groene chemie (GroenvermogenNL) wordt aangevraagd voor studies op de volgende onderwerpen:
- Transport en opslag van waterstof(dragers)
- Toepassen van waterstof(dragers) en groene elektronen
- Productie van waterstof
- Productie van (onderdelen van) elektrolysers
EKOO-subsidie: onderzoek en ontwikkeling
EKOO staat voor Subsidiemodule ‘Energie & Klimaat Onderzoek en Ontwikkeling’. Dit is een nieuwe verzamelnaam voor een aantal bestaande TSE-regelingen, die nu een plek krijgen als thema’s onder de EKOO-paraplu:
- TSE Industrie O&O
- Het onderdeel ‘TSE Industrie O&O’ draait om R&D-projecten rondom innovaties die bijdragen aan de transitie naar een klimaatneutrale circulaire industrie, zorgen voor CO2-reductie en binnen 10 jaar in de markt kunnen worden gezet. De aanvraagronde van 2024 stond open van 1 april tot en met 14 mei 2024 (budget: 3 miljoen euro).
- TSE Gebouwde Omgeving (i.o.)
- Wind op Zee R&D-projecten (i.o.)
- Systeemintegratie (i.o.)
- Circulaire economie
- Het onderdeel ‘Circulaire Economie‘ mikt op R&D-projecten gericht op innovatieve circulaire producten (inclusief processen en diensten) die binnen tien jaar na de start van het project tot een eerste toepassing in Nederland kunnen leiden en die niet (of nog niet) door een grootschalig consortium kunnen worden opgepakt. Deze aanvraagronde staat open van 7 mei tot en met 15 augustus 2024 (budget: 2,5 miljoen euro).
- TSE Elektriciteit (nieuw)
- Het nieuwe onderdeel ‘TSE Elektriciteit’ is bedoeld voor nieuwe doorbraakinnovaties op het gebied van elektriciteitsvoorziening, die binnen tien jaar zicht bieden op een eerste toepassing in Nederland. De tender van 2024 staat open van 4 juni tot en met 20 augustus 2024 (budget: 5 miljoen euro).