MILIEU-INVESTERINGSAFTREK (MIA-SUBSIDIE)/ WILLEKEURIGE AFTREK MILIEU-INVESTERINGEN (VAMIL)


Periode Doorlopend
Type
Project
Individueel
Type
Bijdrage
Fiscaal
Type
subsidie
nationaal

De MIA-subsidie, ook wel Milieu Investeringsaftrek, is er misschien wel voor uw bedrijf. Leap vertelt u graag alles over de MIA-subsidie zelf en ook zeker hoe onze subsidiespecialisten u kunnen helpen bij een eventuele aanvraag van de Milieu Investeringsaftrek of bij de bijpassende Vamil, ook wel willekeurige afschrijving milieu-investeringen. Lees snel verder om te weten hoe wij dit doen.

Investeert u in bijvoorbeeld schone(re) transportmiddelen? In productiemachines die uw grondstofverbruik aanzienlijk verlagen? Of bent u van plan (uiterst) duurzaam te gaan bouwen? Kortom: investeert u in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen? Dan zouden een subsidie in het kader van de Milieu Investeringsaftrek (MIA-subsidie) en een subsidie in het kader van de Vamil-regeling, de Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen, wel eens heel interessant voor u kunnen zijn. Want zowel de MIA-subsidie als de Vamil-subsidie zijn fiscale regelingen waarmee de overheid ondernemingen ondersteunt in juist het doen van investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen.

WAAROM DE MIA EN VAMIL SAMEN?

De MIA en de Vamil zijn twee aparte regelingen die vaak met elkaar worden gecombineerd. Daarom worden de MIA-subsidie en Vamil-subsidie ook vaak als MIA / Vamil aangeduid. Beide duurzaamheidssubsidies hebben een gelijk doel en stimuleren milieuvriendelijke investeringen.

HET SUCCES VAN LEAP MET DE MIA-SUBSIDIE

Plastic huishoudafval. We produceren er jaarlijks met elkaar ontelbare kilo’s van. En vandaag zien we hoe dit soort verpakkingen verwerkt worden tot unieke korrels, zodat hier weer nieuwe verpakkingen van gemaakt kunnen worden. Benieuwd hoe dit proces gaat en hoe de productielijn hiervoor gesubsidieerd is? U begrijpt het al: door de MIA-subsidie. Cirrec Netherlands BV ontving door onze hulp € 800.000,- na een succesvolle aanvraag van de MIA-subsidie. Hoe dat zich heeft uitgepakt, ziet u in deze video.

Het succes van Leap

MIA / VAMIL-SUBSIDIE: EEN BETER MILIEU BEGINT BIJ UW ONDERNEMING

Via de MIA- en Vamil-subsidie willen de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en van Financiën ondernemers aanmoedigen te investeren in innovatieve en milieuvriendelijke technieken, zoals bijvoorbeeld het efficiënt inzetten en recyclen van grondstoffen met als doel zo min mogelijk schadelijke emissies naar het milieu. Dit draagt natuurlijk weer bij aan het halen van onze landelijke duurzaamheidsdoelstellingen.

MILIEU INVESTERINGSAFTREK AANVRAGEN: WIE KOMEN IN AANMERKING?

Wie komen er in aanmerking voor de Milieu Investeringsaftrek? Kortom: voor wie is een aanvraag van de MIA rendabel? Heel simpel, bedrijven die investeren in milieuvriendelijke technieken en verduurzaming van de omgeving en voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Het bedrijfsmiddel waarin geïnvesteerd wordt kost minimaal € 2.500,- en voldoet aan de eisen die in de MIA Milieulijst staan.
 • Het bedrijf moet in Nederland belastingplichtig zijn voor inkomsten- en/of vennootschapsbelasting (Vpb).
 • De investering mag niet langer dan drie maanden geleden gedaan zijn.

 

MIA EN VAMIL-REGELING: FORSE MINDERING OP UW FISCALE WINST

Als een aanvraag voor de MIA en Vamil-subsidie succesvol is, kortom als een investering voor de MIA / Vamil-regeling in aanmerking komt, dan betekent dit een forse mindering op de aanschaf- en voortbrengingskosten voor uw bedrijf.

Zo mag van deze kosten 27%, 36% of zelfs 45% in mindering worden gebracht op de fiscale winst. Hierdoor betaalt u minder vennootschapsbelasting (Vpb). Bij een maximaal Vpb-percentage van 25,8% kan het netto-voordeel van de MIA / Vamil subsidie oplopen tot maximaal 11,61% (45% x 25,8%) van het investeringsbedrag. De Vamil-subsidie alleen biedt daar bovenop nog de mogelijkheid om 75% van een investering op een willekeurig moment af te schrijven. Dit levert in de regel een onderneming 3% aanvullend voordeel op door belastingvoordelen.

Dat alles onder één belangrijke voorwaarde: dat uw MIA-aanvraag voor de MIA en Vamil wordt ingediend binnen 3 maanden na de datum waarop de opdracht aan de leverancier (via schriftelijk bewijs) is bevestigd.

 

BELANGRIJKE VOORWAARDEN VOOR MIA-AANVRAAG

Het bedrijfsmiddel dient te zijn opgenomen in de MIA-lijst 2024 (middelvoorschrift of doelvoorschrift). Een belangrijke voorwaarde is dat een aanvraag voor deze fiscale aftrekregelingen wordt ingediend binnen 3 maanden na de datum waarop de opdracht aan de leverancier wordt bevestigd (schriftelijk bewijs).

Wanneer een investering in aanmerking komt voor zowel de EIA als de MIA-subsidie dan dient er een keuze gemaakt te worden. Er kan gekozen worden voor één van de twee regelingen of de kosten van de investering dienen opgesplitst te worden in een EIA- en een MIA-deel.

 

INDIENINGSTERMIJN VAN DE MIA

MIA-aanvragen kunnen doorlopend worden ingediend. Belangrijk is dat rekening wordt gehouden dat binnen 3 maanden na datum waarop de opdracht aan de leverancier wordt bevestigd de aanvraag dient te zijn ingediend.

 

AANVRAAG VOOR DE MIA EN/OF VAMIL MET LEAP

Investeert u in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor de Vamil en/of MIA-subsidie. Twijfelt u hierover of zoekt u hulp bij het indienen van uw aanvraag voor de Vamil / MIA-regeling? Dan kan Leap u helpen! Onze specialisten hebben een technische achtergrond en weten precies welke informatie relevant is voor uw MIA / Vamil-aanvraag. Samen stellen we een kansrijke aanvraag op! 

Veel ondernemers die duurzaam ondernemen, komen naast de MIA / Vamil in aanmerking voor nog veel meer verschillende regelingen die fiscaal voordeel bieden. Denk hierbij aan de SLIM-subsidie, MIT-subsidie en EIA-subsidie. Wellicht u ook? Leap brengt uw subsidiekansen graag in beeld.

 

Leap assisteert met uw MIA/Vamil-subsidies

Nu heeft u alles kunnen lezen en zien (video Cirrec) over onze MIA/VAMIL-subsidie, maar graag laten wij u ook graag onze succesverhalen lezen van onze klanten. Wij zijn ontzettend trots op wat wij hebben bereikt samen met onze klanten. Zoals het verhaal van Lely Groep: ‘’Met de komst van Leap zijn we veel beter in staat om alle subsidiekansen uit te nutten. Leap regelt van a tot z al onze subsidieaanvragen: zo ook bij de MIA-subsidie. Ook waar het gaat om niet direct voor de hand liggende subsidieregelingen. Daardoor zijn onze aanvragen niet alleen inhoudelijk beter, de regelingen worden ook beter benut. Met alle prettige gevolgen van dien voor onze innovatiekracht.’’

Daarnaast hebben wij ook een hele prettige samenwerking met Pas Reform B.V op het gebied van de MIA-subsidie: ‘’Als wij ergens de meerwaarde van Leap hebben ervaren, dan was het bij het smeden van een consortium van maar liefst zeven partners. Ga er maar aan staan, zoveel verschillende marktpartijen bundelen en daar, ingebed in de meest geschikte subsidieregelingen, een succesvol, innovatief geheel maken. Het onderstreept ook in hoeverre Leap voor ons van strategisch belang is. Want los van de concrete kostenbesparing die ze opleveren, stellen de subsidies die wij dankzij Leap in de wacht slepen ons juist in staat om dat te zijn wat we echt zijn: innovatief.’’

Dit zijn drie klanten waar wij een erg prettige samenwerking mee ervaren. Bent u nieuwsgierig naar meer samenwerkingen? Bekijk dan onze referenties, waar wij erg trots op zijn!

MIA / Vamil AANVRAGEN?

Wilt u de MIA / Vamil-regeling aanvragen en weten hoe Leap u hierbij kan helpen?

Maak een afspraak

Chris Hogevonder

Senior Consultant

Direct bellen

Ma t/m vrij: 9.00 - 17.00

Heeft u nog vragen?

Neem contact op! Wij staan voor u klaar.

Neem contact met ons op

Wilt u innoveren, groeien of gewoon eens een ander paar ogen naar uw subsidie- innovatie-inspanningen laten kijken? Neem dan nu contact met ons op!

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

  Chris Hogevonder

  Senior Consultant

  Of bel direct!
  +31 (0)24 711 33 49

  Ma t/m vrij: 9.00 - 17.00

  Over Leap 

  Wij zijn Leap. The Innovation Agency. Wij zijn een adviesbureau gespecialiseerd in subsidies, financiering en innovatie voor Nederlandse technologiebedrijven. Met onze branchespecifieke en strategische aanpak behalen wij voor u het maximale rendement uit innovatiefinanciering en subsidies. Wij zien het maximaliseren van uw innovatiekracht als onze missie!

  Met gedreven consultants die een passie hebben voor technologie en innovatie, brengen wij relevante subsidiekansen in kaart en benutten wij deze op regionaal, nationaal en Europees niveau. Onze consultants spreken de taal van uw bedrijf en hebben knowhow van het subsidielandschap en bijpassende wet- en regelgeving. Met strategisch onderzoek en een subsidie roadmap zetten wij kwalitatieve aanvragen neer die leiden tot een hoge slagingskans en toegekende subsidies. Daarbij hoort vanzelfsprekend een goede borging van deadlines en administratieve vereisten. Met een aantoonbaar (internationaal) trackrecord kunnen wij ook u van dienst zijn bij het verzilveren van het maximaal subsidiepotentieel.

  Naast de MIA / Vamil kunnen wij u ook helpen met advies en aanvraag van de Innovatiebox, MIT R&D-samenwerkingsprojecten, WBSO-subsidie en meer!