Subsidieregeling leren en ontwikkelen in het mkb (SLIM)


Maximale subsidie € 25.000,-
Periode maart, juni, juli, sept
Type
Project
Individueel/ Samenwerking
Type
Bijdrage
Bedrag
Type
subsidie
nationaal

SLIM-subsidie

Wilt u meer inzetten op scholing en een leven lang ontwikkelen in uw organisatie? Met de SLIM-regeling (Stimuleringsregeling Leren en ontwikkelen in mkb-ondernemingen) kunt u subsidie krijgen voor allerlei projecten op het gebied van scholing en ontwikkeling. Meer over de SLIM-subsidie leest u hieronder.

De SLIM-subsidie aanvragen: welke projecten zijn geschikt?

De SLIM-subsidie is bedoeld voor vier soorten projecten:

 1. Het doorlichten van de onderneming, om een opleidings- of ontwikkelplan te realiseren waarmee de scholingsbehoefte vanuit de onderneming inzichtelijk wordt;
 2. Het verkrijgen van loopbaan- of ontwikkeladviezen voor de werknemers in de onderneming.
 3. Het aanbieden van praktijkleerplaatsen ten behoeve van een bedrijfsopleiding (of een deel daarvan) in de derde leerweg bij een erkend leerbedrijf.
 4. Het ontwikkelen of invoeren van een methode die werknemers in het bedrijf stimuleert hun kennis, vaardigheden en beroepshouding verder te ontwikkelen tijdens het werk;

De SLIM-regeling is daarmee heel breed inzetbaar. Met name onder de laatste situatie komen heel veel verschillende projecten rondom scholing voor SLIM-subsidie in aanmerking. SLIM-subsidie voorbeelden zijn:

 • Het aansluiten bij een bedrijfsschool of het opzetten of uitbouwen hiervan;
 • Het introduceren van taakroulatie of taakaanpassing, waardoor werknemers nieuwe vaardigheden ontwikkelen in hun werk;
 • Het ontwikkelen en toepassen van een systeem van periodieke ontwikkelgesprekken met de medewerkers, inclusief adviesgesprekken of workshops waarin aandacht wordt besteed aan het ontwikkelen van de vaardigheden van de leidinggevenden hiervoor.

 

DOELGROEP VAN DE SLIM-REGELING

De SLIM-regeling is bedoeld voor het gehele mkb. Daarnaast komen werkgevers uit het grootbedrijf in de landbouw, horeca en recreatiesector ook in aanmerking voor de SLIM-subsidie. Waar Leap echter haar expertise en ervaring heeft in subsidieverwerving voor technologie gedreven branches, richt zij zich minder op de horeca en recreatiesector. De SLIM-subsidie bestaat uit twee verschillende subsidiemogelijkheden: een mogelijkheid voor individuele aanvragers en een mogelijkheid voor samenwerkingsverbanden.

 

“De maximale subsidie hoogte voor individuele subsidieaanvragers is € 25.000-. En voor samenwerkingsprojecten zelfs € 500.000,-!”

 

SLIM-regeling voorwaarden

Bij de SLIM-regeling is de maximale subsidiehoogte voor individuele subsidieaanvragers € 25.000,-. Het kleinbedrijf kan 80% subsidie ontvangen, het overige mkb 60%. Om voor het maximale subsidiebedrag van de SLIM-regeling in aanmerking te komen, moeten de totale kosten van een project € 31.250,- (kleinbedrijf) of € 41.667,- (overig) bedragen. Voor samenwerkingsprojecten is de maximale subsidiehoogte € 500.000,-. Het subsidiepercentage is 60% voor alle betrokkenen. Dat wil zeggen dat de totale kosten van zo’n project € 833.333,- moeten zijn, om voor het maximale subsidiebedrag van de SLIM-regeling in aanmerking te komen.

In afwijking van het bovenstaande geldt voor de 4e situatie – het aanbieden van praktijkleerplaatsen ten behoeve van een bedrijfsopleiding in de derde leerweg – een maximaal subsidiebedrag van € 2.700,- per praktijkleerplaats. Dit is hetzelfde bedrag als nu via de regeling Praktijkleren beschikbaar is voor praktijkleerplaatsen in andere leerwegen. Kosten die voor de SLIM-subsidie in aanmerking komen zijn interne loonkosten (uniek binnen de subsidieregelingen) en externe kosten, die gemaakt worden ter uitvoering van het traject. Bovenop deze kosten komt een vaste opslag van 15% aan subsidiabele kosten voor alle overige kosten.

Het succes van Leap

SLIM-REGELING deadlines

 • Individuele projecten voor het mkb kunnen worden ingediend van 1 maart tot en met 30 maart 2023 en van 1 september tot en met 28 september 2023.
 • Individuele projecten voor het grootbedrijf en samenwerkingsprojecten kunnen worden ingediend vanaf 1 juni tot en met 27 juli 2023.

Mochten er in een tijdvak meer aanvragen binnenkomen dan dat er aan budget beschikbaar is, zal een loting uitgevoerd worden. Vervolgens worden de projecten op basis van lotingsvolgorde beoordeeld.

 

Leap regelt uw SLIM-regeling

U heeft uiteraard alles kunnen lezen over de SLIM-regeling: wat het is en hoe u hem aanvraagt. Wij regelen al meerdere jaren de SLIM-regeling voor onze klanten, mét succes. Hoe u dat terugziet? Bekijk een van de vele referenties namens onze klanten over hun SLIM-aanvraag. Neem het verhaal van de PCV Group B.V.: “Leap heeft voor PCV Group succesvol de SLIM-subsidieregeling aangevraagd waardoor zij €25.000,- subsidie ontvingen om een innovatief project onder begeleiding van Mazars HR Services uit te voeren. Met het project hielden zij de technische ontwikkelingen die in hun branche razendsnel gaan op de voet bij.”

Ook bij RIWO, de specialist in industriële automatisering en besturing, heeft Leap meerdere subsidies aangevraagd en gekregen. Hieronder valt ook de SLIM-regeling: “Leap heeft disciplines in huis waarmee ze ons effectief kunnen helpen met funding voor onze innovaties”. 

Twee mooie verhalen waar we trots op zijn. Neem verder zeker een kijkje bij de referenties van Royal Eijkelkamp, Cube en 42 B.V.

SLIM-subsidie: Veelgestelde vragen

Wat is de SLIM-subsidie?

Met de SLIM-regeling kunt u subsidie krijgen voor allerlei projecten op het gebied van scholing en ontwikkeling.

Waar staat SLIM voor?

Stimuleringsregeling Leren en ontwikkelen in mkb-ondernemingen

Welke projecten zijn geschikt voor de SLIM-subsidie?

1. Het doorlichten van de onderneming, om een opleidings- of ontwikkelplan te realiseren waarmee de
scholingsbehoefte vanuit de onderneming inzichtelijk wordt.
2. Het verkrijgen van loopbaan- of ontwikkeladviezen voor de werknemers in de onderneming.
3. Het aanbieden van praktijkleerplaatsen ten behoeve van een bedrijfsopleiding (of een deel daarvan) in de
derde leerweg bij een erkend leerbedrijf.
4. Het ontwikkelen of invoeren van een methode die werknemers in het bedrijf stimuleert hun kennis,
vaardigheden en beroepshouding verder te ontwikkelen tijdens het werk.

Kan je de SLIM-subsidie aanvragen als je met meerdere bedrijven samenwerkt?

De SLIM-subsidie bestaat uit twee verschillende subsidiemogelijkheden: een mogelijkheid voor individuele aanvragers en een mogelijkheid voor samenwerkingsverbanden.

Welke kosten komen voor de SLIM in aanmerking?

Kosten die voor de SLIM-subsidie in aanmerking komen zijn interne loonkosten (uniek binnen de subsidieregelingen) en externe kosten, die gemaakt worden ter uitvoering van het traject. Bovenop deze kosten komt een vaste opslag van 15% aan subsidiabele kosten voor alle overige kosten.

Kan je subsidie aanvragen voor het aanbieden van praktijkleerplaatsen?

Het aanbieden van praktijkleerplaatsen, ten behoeve van een bedrijfsopleiding in de derde leerweg, kunt u een maximaal subsidiebedrag van € 2.700,- per praktijkleerplaats ontvangen. Dit is hetzelfde bedrag als nu via de regeling Praktijkleren beschikbaar is voor praktijkleerplaatsen in andere leerwegen.

SLIM-subsidie aanvragen?

Wilt u de SLIM-regeling aanvragen en weten hoe Leap u hierbij kan helpen?

Maak een afspraak

Björn Verstraate

Managing Consultant

Direct bellen

Ma t/m vrij: 9.00 - 17.00

Heeft u nog vragen?

Neem contact op! Wij staan voor u klaar.

Neem contact met ons op

Wilt u innoveren, groeien of gewoon eens een ander paar ogen naar uw subsidie- innovatie-inspanningen laten kijken? Neem dan nu contact met ons op!

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

  Björn Verstraate

  Managing Consultant

  Of bel direct!
  +31 (0)24 711 33 49

  Ma t/m vrij: 9.00 - 17.00

  OVER LEAP 

  Wij zijn Leap. The Innovation Agency. Wij zijn een gespecialiseerd adviesbureau op het gebied van subsidies, financiering en innovatie voor technologiebedrijven in Nederland. Met onze branchespecifieke en strategische aanpak behalen wij voor u het maximale rendement uit innovatiefinanciering en subsidies om daarmee de innovatiekracht van uw organisatie zo groot mogelijk te maken.

  Met passie voor innovatie en technologie werken wij met een team van gedreven specialisten om relevante subsidiemogelijkheden in beeld te brengen en te benutten op regionaal, nationaal en Europees niveau. Onze consultants spreken de taal van de organisatie en hebben kennis van het subsidielandschap en bijbehorende wet- en regelgeving. Aan de hand van strategisch onderzoek en een subsidie roadmap verzorgen wij kwalitatieve aanvragen van A tot Z die leiden tot een hoge slagingskans en toegekende subsidies. Vanzelfsprekend zorgen wij voor een goede borging van deadlines en administratieve vereisten. Met een aantoonbaar (Internationaal) trackrecord helpen wij ook u graag bij het verzilveren van het maximaal subsidiepotentieel.

  Naast de SLIM-subsidie, kunnen wij u ook helpen met subsidieadvies en de aanvraag van mkb idee (lees ook het mkb idee nieuws), MIT-subsidie, WBSO-subsidie en meer!