MDIEU


Maximale subsidie 75 miljoen
Periode april en sept 2024
Type
Project
Individueel
Type
Bijdrage
Bedrag
Type
subsidie
nationaal

MDIEU-SUBSIDIE

Zoveel mogelijk mensen die in goede gezondheid al werkend hun pensioen kunnen bereiken: dat is uiteraard de wens van elke werkgever. Met de MDIEU-regeling kan de Nederlandse overheid hier een handje bij helpen. De MDIEU-regeling is geïntroduceerd om te investeren in duurzame inzetbaarheid. Met de krapte op de arbeidsmarkt is het voor elk bedrijf cruciaal haar medewerkers inzetbaar, gezond en productief te houden. Met de tijdelijke Maatwerkregeling Duurzame Inzetbaarheid en Eerder Uittreden – ook wel MDIEU-regeling –  kunt u hiervoor nu subsidie ontvangen. 

We leggen u hier graag uit wat de MDIEU-regeling precies inhoudt en uiteraard ook hoe Leap helpt bij het aanvragen hiervan. Dit alles vindt u in de volgende hoofdstukken:

Doel MDIEU subsidie

De aanvraag voor de MDIEU-subsidie is er één voor een arbeid- en scholingssubsidie, net zoals de bekende en populaire SLIM-subsidie. Het doel van de regeling is het aanpakken van verbeterpunten voor de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Deze verbeterpunten dienen voort te komen bij een uit te voeren bedrijfsanalyse. De activiteiten voor duurzame inzetbaarheid van medewerkers kunnen worden gecombineerd met het faciliteren van eerder uittreden. De regeling biedt hiermee dus ook subsidie voor uitkeringen van werkgevers aan werknemers die het niet volhouden tot de AOW-leeftijd en eerder willen stoppen, bijvoorbeeld vanwege de zwaarte van het werk. Hiermee zorg je voor een subsidie die zowel externe als interne (loon)kosten ondersteunt. Ook voor projecten gedragen door eigen medewerkers, bijvoorbeeld vanuit de HR-afdeling, kunnen wij de MDIEU aanvragen!

Er is wel een belangrijk aspect wat niet vergeten mag worden bij de aanvraag. De voorwaarde vanuit de Nederlandse overheid is dat de werkgevers die de subsidie krijgen tegelijk óók investeren in duurzame inzetbaarheid.

 

Doelgroep van de MDIEU-regeling

De MDIEU-subsidie is bedoeld voor alle Nederlandse arbeidsorganisaties die knelpunten ervaren in de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Projecten met investeringen van meer dan €140.000 komen in aanmerking voor de MDIEU. Individuele mkb’ers, grootbedrijven en andere arbeidsorganisaties  kunnen een aanvraag doen (incl. verbonden organisaties zoals dochterondernemingen en franchisenemers).

 

MDIEU-regeling voorwaarden

Ook bij de MDIEU-regeling moet er voldaan worden aan een aantal belangrijke voorwaarden. De specialisten bij Leap kunnen u hier uiteraard bij helpen. Benieuwd wat u te wachten staat? Het project dient te starten binnen 3 maanden na de ontvangst van de beschikking, en alle activiteiten dienen te zijn afgerond voor 31 december 2025 in overeenstemming met het activiteitenplan. Ook dient er een bedrijfsanalyse gereed te zijn voorafgaand aan de aanvraag van de MDIEU-regeling met een maximaal uurtarief van €135,- voor externe partijen. Een laatste voorwaarde: voor de regeling zijn opleidings- en scholingskosten uitgesloten van subsidie m.u.v. specifieke kortdurende trainingen en workshops.

 

DE VOORDELEN VOOR DE SUBSIDIE

De MDIEU-subsidie biedt bedrijven de mogelijkheid om te investeren in maatregelen die de gezondheid, productiviteit en inzetbaarheid van medewerkers verbeteren, wat leidt tot hogere tevredenheid en minder ziekteverzuim. Bedrijven krijgen tot 50% van de projectkosten vergoed, waardoor investeringen in duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden financieel haalbaar worden. De regeling ondersteunt zowel interne als externe kosten, zodat projecten specifiek op de behoeften van het bedrijf kunnen worden afgestemd. 

Werkgevers kunnen de MDIEU-subsidie gebruiken om medewerkers die het werk niet meer aankunnen, vervroegd met pensioen te laten gaan, wat bijdraagt aan een betere werk-privébalans en minder arbeidsongeschiktheid. Met de hulp van alle gespecialiseerde experts bij Leap krijgen bedrijven professionele begeleiding bij het opstellen en indienen van hun aanvraag, wat de kans op succes vergroot.

 

Wat komt in aanmerking voor de MDIEU?

Het uitvoeren van projecten op het gebied van duurzame inzetbaarheid binnen de volgende thema’s komt voor de MDIEU-subsidie in aanmerking:

 • Het gezond, veilig en vitaal werken bevorderen;
 • Het goed werkgeverschap en opdrachtgeverschap bevorderen;
 • Een leven lang ontwikkelen én de arbeidsmobiliteit van werkende stimuleren;
 • De bewustwording bij werkenden bevorderen, zowel van Duurzame Inzetbaarheid als van de eigen regie op de loopbaan;
 • Het treffen van maatwerkafspraken rondom eerder uittreden.*

*Activiteiten onder thema E kunnen alleen in combinatie met andere (DI)-thema’s worden aangevraagd.

 

En welke niet?

Nu u weet welke projecten wel in aanmerking komen, is het uiteraard ook goed om te weten welke projecten geen kans maken op de MDIEU-regeling:

 • Activiteiten t.b.v. wettelijke verplichtingen;
 • Opleidings- en scholingskosten zijn uitgesloten van subsidie, m.u.v. specifieke kortdurende trainingen en workshops;
 • Kosten voor projectmanagement en -administratie mogen niet los opgevoerd worden, de regeling kent hiervoor een opslag op de overige kosten toe. 

 

VERPLICHTE ONDERDELEN MDIEU-SUBSIDIE

Het verkrijgen van de MDIEU-regeling vraagt om twee vaste onderdelen: iets waarmee we bij Leap natuurlijk graag helpen:

 • Het uitvoeren van een bedrijfsanalyse (vast subsidiebedrag van €5.000,-)

De bedrijfsanalyse moet ten minste 5 jaar vooruitkijken en inzicht geven in de knelpunten rondom duurzame inzetbaarheid en zwaar werken de verbeterpunten op dit gebied. De bedrijfsanalyse moet voorafgaand aan de MDIEU-aanvraag worden uitgevoerd, waar een vast bedrag van €5.000,- subsidie voor wordt toegekend.

 • Het uitvoeren van een activiteitenplan (50% van de subsidiabele kosten vergoed)

De tweede fase van het project vindt plaats na de MDIEU-aanvraag en is gericht op het oplossen en verbeteren van de zaken die in de bedrijfsanalyse naar voren zijn gekomen.

 

BUDGET, KOSTEN EN SUBSIDIE

Benieuwd welk bedrag gemoeid is na de aanvraag van de MDIEU? Dit is verdeeld op basis van meerdere criteria. Neem de projectomvang en de projectkosten. Er is ruim €7,5 miljoen budget voor aanvragen tot €300.000, en €75 miljoen voor grotere aanvragen , zonder maximale projectgrootte. MDIEU kent 50% subsidie op projectkosten toe. Bekijk hieronder het schema:

MDIEU-subsidie deadline

Bent u ervan overtuigd dat de MDIEU-regeling u verder kan helpen? Dan zijn de volgende data van groot belang om rekening mee te houden.

MDIEU voor bedrijven

De exacte openstellingsdata voor de MDIEU voor bedrijven is nog niet bekend. Wat wel zeker is is dat er in april 2024 en in september 2024 een openstelling komt. Aanvragen worden behandeld en beoordeeld op volgorde van binnenkomst.

 • De officiële openstelling loopt tot en met 30 november 2024;
 • Projecten mogen tot 31 december 2025 lopen (max. 28 maanden vanaf 1 september).

MDIEU voor sectoren

Openstellingen

 • Opstellen sectoranalyse: 5 feb t/m 29 maart 
 • Activiteitenplan: 1 april t/m 27 sept 

KIES VOOR LEAP

Wij zijn Leap. The Innovation Agency sinds 2008. Wij zijn een adviesbureau gespecialiseerd in subsidies, financiering en innovatie voor Nederlandse technologiebedrijven. Met onze branchespecifieke en strategische aanpak behalen wij voor u het maximale rendement uit innovatiefinanciering en subsidies met als doel de innovatiekracht van uw organisatie zo groot mogelijk te maken.

Zoals u bij de referenties leest, zetten wij ons met passie en plezier in voor uw subsidies. Zo ook bij de aanvraag van uw MDIEU. Hiervoor koppelen wij u aan de juiste  sector- of regelingsspecialist. Naast deze subsidie, kunnen wij u ook helpen met advies en aanvraag van de MIT-subsidie, EIA-subsidie, MIA-regeling en meer!

MDIEU-SUBSIDIE AANVRAGEN?

Wilt u de MDIEU-regeling aanvragen en weten hoe Leap u hierbij kan helpen?

Maak een afspraak

Joris Sibbel

Consultant

Direct bellen

Ma t/m vrij: 9.00 - 17.00

Heeft u nog vragen?

Neem contact op! Wij staan voor u klaar.

Neem contact met ons op

Wilt u innoveren, groeien of gewoon eens een ander paar ogen naar uw subsidie- innovatie-inspanningen laten kijken? Neem dan nu contact met ons op!

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

  Joris Sibbel

  Consultant

  Of bel direct!
  +31 (0)24 711 33 49

  Ma t/m vrij: 9.00 - 17.00